Πόνος στις αρθρώσεις
O πόνος στις αρθρώσεις αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια επίσκεψης σε έναν Ορθοπαιδικό. Ενδέχεται να εκδηλωθεί σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων και υποβαθμίζει την καθημερινότητά τους. Παρόλο που τα αίτια εκδήλωσης σε κάθε ηλικία ενδέχεται να είναι διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση ο πόνος στις αρθρώσεις χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Πόνος ή ενόχληση ενδέχεται να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε άρθρωση, όμως συχνότερα εκδηλώνουν πόνο η άρθρωση του ισχίου, του γόνατος και του ώμου.
Πόνος στις αρθρώσεις & Αίτια εμφάνισης
Τα αίτια στα οποία ενδέχεται να οφείλεται ο πόνος στις αρθρώσεις είναι πολλά. Σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να οφείλεται σε υπέρχρηση της άρθρωσης. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων αποτελεί μια από συχνότερες αιτίες εμφάνισης πόνου στις αρθρώσεις ειδικά σε νεαρούς ασθενείς. Εκτός από την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, ο πόνος στις αρθρώσεις ενδέχεται να εκδηλωθεί μετά από κάποιον τραυματισμό.
Επιπροσθέτως, ο πόνος στις αρθρώσεις ενδέχεται να οφείλεται σε παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, το άγχος και το στρες. Τέλος, σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ο πόνος ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα εκφυλισμού της πάσχουσας άρθρωσης, εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας.
Ποιες παθήσεις ενδέχεται να εμφανίσουν πόνο στις αρθρώσεις;
Οι ασθενείς άνω των 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς, λόγω της φυσικής φθοράς των αρθρώσεων με το πέρασμα των ετών.
Οι παθήσεις που ευθύνονται κυρίως για την εκδήλωση πόνου στις αρθρώσεις είναι οι παρακάτω:
- Οστεοαρθρίτιδα: αποτελεί τη συχνότερη αιτία εκδήλωσης πόνου στις αρθρώσεις και εκδηλώνεται εξαιτίας του εκφυλισμού της άρθρωσης. Ο αρθρικός χόνδρος γίνεται τραχύς, γεγονός που συμβάλλει στην τριβή των οστών που απαρτίζουν την άρθρωση, προκαλώντας πόνο.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια και ανήκει στις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Η εκδήλωση φλεγμονής γύρω από την πάσχουσα άρθρωση προκαλεί οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις.
- Ουρική αρθρίτιδα: είναι ένα είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας και προκαλείται εξαιτίας της αδυναμίας του οργανισμού να ρυθμίσει ή να αποβάλει το ουρικό οξύ. Η ουρική αρθρίτιδα εκτός από τον πόνο στις αρθρώσεις, προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα στις πάσχουσες αρθρώσεις.
- Τενοντίτιδα: αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις αιτίες εμφάνισης πόνου στις αρθρώσεις. Οι τένοντες αποτελούν βασικό ανατομικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία των αρθρώσεων. Έτσι, η εκδήλωση φλεγμονής σε κάποιον τένοντα ενδέχεται να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσλειτουργία της πάσχουσας άρθρωσης.
- Θυλακίτιδα: το πιο συχνό αίτιο πρόκλησής της είναι η υπέρχρηση της πάσχουσας άρθρωσης. Εκδηλώνεται συχνότερα στην άρθρωση του ισχίου, του γόνατος και του αγκώνα.
Ποια άλλα συμπτώματα ενδέχεται να συνοδεύουν τον πόνο;
Ο πόνος στις αρθρώσεις ανάλογα με το αίτιο πρόκλησής του ενδέχεται να συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Οίδημα
- Δυσκαμψία της άρθρωσης
- Μείωση εύρους κίνησης της άρθρωσης
- Τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
- Εκδήλωση ερυθρότητας
- Κριγμός
- Μούδιασμα
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Ειδικότερα, προκύπτει από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέτασή του και τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις για τη διάγνωση κάποιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας είναι απαραίτητη και η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων.
Πόνος στις αρθρώσεις: Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;
Ο σχεδιασμός του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου εξαρτάται κάθε φορά από την αιτία πρόκλησης του πόνου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για την αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις συστήνεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν την άρθρωση
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Φυσικοθεραπεία
- Μείωση σωματικού βάρους (εάν είναι απαραίτητο)
Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή, τότε ενδέχεται να είναι απαραίτητη η αρθροσκόπηση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται άμεσα και αναίμακτα η πρώιμη οστεοαρθρίτιδα. Η αρθροσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις αρθρώσεις και πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα στην άρθρωση του ώμου, του γόνατος και της ποδοκνημικής.
Αντιθέτως, σε περιστατικά προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας ο πόνος στην πάσχουσα άρθρωση αντιμετωπίζεται οριστικά με την επέμβαση της αρθροπλαστικής, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στο ισχίο, στο γόνατο και στον ώμο. Η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι άμεση και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Εάν εμφανίζετε πόνο στις αρθρώσεις σας, η επίσκεψή σας σε έναν πεπειραμένο ορθοπαιδικό θα πρέπει να είναι άμεση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος είναι εξαιρετικά έμπειρος στην αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.
Ποιες αρθρώσεις εμφανίζουν συχνότερα πόνο;
Πόνο ενδέχεται να εμφανίσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος όμως οι αρθρώσεις που εκδηλώνουν συχνότερα πόνο είναι η άρθρωση του ώμου, του γόνατος και του ισχίου.
Ποιες παθήσεις ευθύνονται κυρίως για την εκδήλωση πόνου στις αρθρώσεις;
Ο πόνος στις αρθρώσεις προκαλείται συνήθως από παθήσεις όπως:
- Τενοντίτιδα
- Θυλακίτιδα
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ουρική αρθρίτιδα
Ποια άλλα συμπτώματα ενδέχεται να ακολουθούν τον πόνο στις αρθρώσεις;
Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν μαζί με τον πόνο στις αρθρώσεις είναι τα παρακάτω:
- Μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης
- Δυσκαμψία
- Κριγμός
- Τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
- Οίδημα κ.ά.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο στις αρθρώσεις. Η λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς, η κλινική εξέτασή του και απεικονιστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες και αιματολογικές εξετάσεις για την τελική διάγνωση.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις;
Η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής του. Πολλές φορές η συντηρητική θεραπεία είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του πόνου και περιλαμβάνει ανάπαυση, τροποποίηση δραστηριοτήτων, χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και φυσικοθεραπεία. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει καρπούς, τότε εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι όπως η αρθροσκόπηση και η αρθροπλαστική.