Πελματιαία απονευρωσίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι ορίζεται ως πελματιαία απονευρωσίτιδα;

    Ως πελματιαία απονευρωσίτιδα ονομάζεται η πάθηση του άκρου ποδός όπου η πελματιαία απονεύρωση εκδηλώνει φλεγμονή. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης πόνου στην πτέρνα και είναι αρκετά επώδυνη, υποβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών.

    Ανατομία

    Η ένωση των κεφαλών των πέντε μεταταρσίων του ποδιού και της πτέρνας πραγματοποιείται με μια παχιά ταινία συνδετικού ιστού, την πελματιαία περιτονία. Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, αφού καλύπτει τους μύες και τα νευραγγειακά δεμάτια του ποδός.

    Το κεντρικό τμήμα της πελματιαίας περιτονίας ονομάζεται πελματιαία απονεύρωση. Η πελματιαία απονεύρωση υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού και για να το επιτύχει αυτό βρίσκεται μονίμως υπό τάση. Επίσης, η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας βασικός μηχανισμός απορρόφησης κραδασμών του ποδιού και για το λόγο αυτό είναι επιρρεπής στην εκδήλωση φλεγμονών.

    Πελματιαία απονευρωσίτιδα & Αίτια πρόκλησης

    Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλείται κυρίως από την επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση της πελματιαίας απονεύρωσης. Επίσης, η φθορά της με την πάροδο του χρόνου συμβάλλει στη μείωση της ελαστικότητάς της, γεγονός που αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εκδήλωση φλεγμονής.

    Η εκδήλωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας μπορεί να οφείλεται και στα παρακάτω αίτια:

    • Χρήση ακατάλληλων και φθαρμένων υποδημάτων
    • Ψηλοτάκουνα παπούτσια
    • Μικροτραυματισμοί στην πτέρνα
    • Πολύωρη ορθοστασία
    • Μειωμένη ελαστικότητα των μυών της γάμπας (γαστροκνήμιος/υποκνημίδιος)
    • Κοιλοποδία
    • Πλατυποδία
    • Σακχαρώδης διαβήτης

    Ποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

    Βάσει ερευνών το γυναικείο φύλο εκδηλώνει συχνότερα την πάθηση εν συγκρίσει με το ανδρικό. Επίσης, συναντάται κυρίως σε ηλικίες από 40 έως 60 ετών, χωρίς να αποκλείονται οι άλλες ηλικιακές ομάδες. Τέλος, πιο επιρρεπείς είναι αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων κατά τη διάρκεια των οποίων καταπονείται η πελματιαία απονεύρωση. Ειδικότερα, εμφανίζεται συχνά σε δρομείς, μπασκετμπολίστες, τενίστες και χορευτές μπαλέτου.

    Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

    Η πάθηση χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και δυσκαμψία κυρίως το πρωί  ή μετά από παρατεταμένη ανάπαυση ή ορθοστασία. Σταδιακά, με τη βάδιση ο πόνος υποχωρεί.  Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της πτέρνας και πολλές φορές περιγράφεται από τους ασθενείς ως σφίξιμο.

    Πελματιαία απονευρωσίτιδα & Άκανθα πτέρνας

    Πολλές φορές η πελματιαία απονευρωσίτιδα και η άκανθα πτέρνας είναι δυο παθήσεις που συγχέονται. Αν και σε πολλά περιστατικά πελματιαίας απονευρωσίτιδας εντοπίζεται και άκανθα πτέρνας, δεν είναι απόλυτο. Το 50% των ασθενών με πελματιαία απονευρωσίτιδα εκδηλώνουν στην πορεία- αν αφεθεί χωρίς θεραπεία- άκανθα πτέρνας. Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των δύο παθήσεων, όμως δεν είναι απόλυτη.

    Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;

    Η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας πραγματοποιείται με τη λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Ασθενείς με πελματιαία απονευρωσίτιδα εκδηλώνουν μεγάλη ευαισθησία στην πτέρνα. Μια απλή ακτινογραφία είναι αρκετή για την τελική διάγνωση, υποδεικνύοντας ακόμη εάν υπάρχει άκανθα πτέρνας.

    Πελματιαία απονευρωσίτιδα & Τρόπος αντιμετώπισης

    Η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί και απαιτεί μεγάλη υπομονή από την πλευρά του ασθενούς. Αμέσως μετά τη διάγνωση θα πρέπει να εφαρμοστεί το θεραπευτικό πλάνο, αφού εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα κάτω άκρα.

    Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

    • Παγοθεραπεία
    • Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων
    • Συχνές διατάσεις του γαστροκνημίου και της πελματιαίας απονεύρωσης
    • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
    • Χρήση ειδικού νάρθηκα κατά την ανάπαυση
    • Χρήση ειδικών πάτων
    • Φυσικοθεραπεία
    • Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες
    • Εγχύσεις κορτιζόνης

    Τα συντηρητικά μέσα στο διάστημα των 6 μηνών συνήθως αποδίδουν καρπούς. Εάν δεν προσφέρουν στον ασθενή την παραμικρή ανακούφιση, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης αποτελεί τη μόνη λύση.

    Η χειρουργική αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι εξαιρετικά σπάνια. Αν παρόλα αυτά είναι αναγκαία, η χειρουργικές επεμβάσεις είναι ελάχιστα επεμβατικές και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

     

    Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο.  Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά περιστατικά με πελματιαία απονευρωσίτιδα, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες θεραπείες. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ