Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Tι είναι ασβεστοποιός τενοντίτιδα;

    Ως ασβεστοποιός τενοντίτιδαασβεστοποιός περιαθρίτιδα) ορίζεται η πάθηση του ώμου κατά την οποία εναποτίθεται ασβέστιο στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Η εναπόθεση ασβεστίου, και πιο συγκεκριμένα κρυστάλλων υδροξυαπατίτη, μπορεί να παρατηρηθούν και σε τένοντες άλλων αρθρώσεων, όπως στο γόνατο ή το ισχίο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια συχνή πάθηση, αφού αφορά περίπου το 10% των ασθενών που παραπονιούνται για πόνο στον ώμο.

     

    Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: Ποιοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αυτή;

    Αυτού του τύπου η τενοντίτιδα προσβάλλει κυρίως άτομα που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 60 ετών. Η ασβεστοποιός τενοντίδα φαίνεται να επηρεάζει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό και τα άτομα που πάσχουν από ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως διαβήτης, υποθυρεοειδισμός κ.ά.

     

    Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: Αίτια εμφάνισης

    Τα αίτια εμφάνισής της δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Συνήθως οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή μιλούν για χρόνιες ενοχλήσεις στον ώμο. Επομένως, ίσως οφείλεται σε μικροτραυματισμούς των τενόντων του ώμου και ιδιαίτερα του υπερκανθίου κατά την εκτέλεση καθημερινών κινήσεων. Εκτός από τον διαβήτη και τη θυροειδοπάθεια, μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της η υπέρχρηση του ώμου ή  το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής του ώμου.

     

    Ποια είναι τα συμπτώματά της;

    Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εκδηλώνεται κυρίως με πόνο κατά την εκτέλεση κινήσεων,  ή ακόμη και όταν ο ώμος δεν κινείται. Στην οξεία φάση της φλεγμονής, ο πόνος είναι τόσο οξύς που παρεμποδίζει οποιαδήποτε κίνηση του χεριού.  Επίσης, ο πόνος μπορεί να αντανακλά και στον αγκώνα. Τέλος, μπορεί να εκδηλωθούν μείωση του εύρους κινήσεων του χεριού και έντονος νυχτερινός πόνος, ειδικά αν ο ασθενής κοιμάται στον πάσχοντα ώμο.

    Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, όπως ο Νίκος Βέργαδος. Ο ιατρός γνωρίζει εν τω βάθει την ανατομία και την παθολογία του ώμου. Αυτό τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

    Διάγνωση

    Η διάγνωση της πάθησης εξαρτάται κυρίως από μια αναλυτική κλινική εξέταση από κάποιον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό. Η κλινική εξέταση συνοδεύεται από τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή. Κατά την κλινική εξέταση, ο θεράπων ορθοπαιδικός θα ελέγξει το εύρος της κίνησης του άνω άκρου. Αν και εφόσον, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εκτέλεση της οποιαδήποτε κίνησης, τότε ενισχύονται οι υποψίες για την ύπαρξη ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

    Στη συνέχεια, για μια πληρέστερη και έγκυρη διάγνωση θα προταθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Ο απεικονιστικός έλεγχος βοηθά τον ιατρό να εντοπίσει ακριβώς τα σημεία που έχει συσσωρευτεί το ασβέστιο και να αποκλείσει άλλες αιτίες για την πρόκληση πόνου.

     

    Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Αντιμετώπιση

    Για την αντιμετώπισή της ακολουθείται κυρίως συντηρητική θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, για την ανακούφιση από τον πόνο προτείνονται στον ασθενή:

    • Ξεκούραση της άρθρωσης
    • Τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς, αν και εφόσον επηρεάζουν τον πάσχοντα ώμο
    • Παγοθεραπεία
    • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη)
    • Ενέσεις κορτιζόνης
    • Φυσικοθεραπεία

    Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, η μοναδική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης είναι σπάνια. Όμως, αν χρειαστεί, πραγματοποιείται με μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, την αρθροσκόπηση ώμου.

    Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια επέμβαση που συμβάλλει τόσο στη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση παθήσεων ορθοπαιδικής φύσεως. Είναι ελάχιστα επεμβατική, οι τομές που πραγματοποιούνται είναι πολύ μικρές και ο μετεγχειρητικός πόνος σχεδόν εκμηδενίζεται. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι η ταχεία ανάρρωση του ασθενούς και η άμεση επιστροφή του στις καθημερινές του δραστηριότητες.

     

    Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον και μεγάλη εμπειρία στη Μικροχειρουργική του άνω άκρου, βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την ασβεστοποιό τενοντίτιδα. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση για το ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ