Αρθροσκόπηση ‘Ωμου
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια για την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων βλαβών και αλλοιώσεων στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου.
Σε αντίθεση με τις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους, κατά την αρθροσκόπηση η εισαγωγή των απαραίτητων λεπτών χειρουργικών εργαλείων γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους λίγων χιλιοστών.
Αφού εισαχθεί μέσω ειδικής αντλίας ένα κατάλληλο διάλυμα, συνήθως φυσιολογικός ορός, – το εσωτερικό της άρθρωσης μεγενθύνεται και προβάλλεται με την βοήθεια μίας ειδικής κάμερας – οπτικής ίνας (αρθροσκόπιο) έγχρωμα σε μια οθόνη, επιτρέποντας στον χειρουργό να ελέγξει αλλά και να αποκαταστήσει την όποια βλάβη με μεγάλη ακρίβεια.
Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ώμου
Σαν ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή σε σχέση με τις συμβατικές ανοικτές χειρουργικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει τα εξής:
- Βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της άρθρωσης
- Πολύ μικρότερο τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, που σχετίζονται με αυτό (διαπύηση, χρόνιος πόνος κλπ.)
- Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
- Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική
- Ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών
Για ποιες παθήσεις ή τραυματισμούς είναι κατάλληλη η αρθροσκόπηση ώμου;
Η ένδειξη για την διεξαγωγή αρθροσκοπικής επέμβασης στον ώμο καθορίζεται από τον θεράποντα ειδικό ιατρό – ορθοπεδικό, μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση των κλινικών και διαγνωστικών απεικονιστικών ευρημάτων.
Ο ειδικός ιατρός ενημερώνει επίσης τον ασθενή αν η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αρθροσκόπησης ή εάν μία εναλλακτική συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κλπ.) ή μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι προτιμότερη.
Οι βασικότερες ενδείξεις για την διεξαγωγή αρθροσκόπησης ώμου είναι:
- Σύνδρομο πρόσκρουσης – στένωση υπακρωμιακού χώρου
- Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
- Βλάβη του αρθρικού χόνδρου (χονδροπάθεια, οστεοαρθρίτιδα)
- Υμενίτιδα και άλλες υμενικές παθήσεις
- Ρήξη επιχείλιου χόνδρου
- Ρήξη συνδέσμων – αντιμετώπιση αστάθειας
- Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
- Αφαίρεση Ελεύθερων Σωμάτων
- Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
- Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
Προεγχειρητικός έλεγχος
Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει: Αιματολογικές εξετάσεις. Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική εξέταση. Αξιολόγηση από τον αναισθησιολόγο.
Πώς διεξάγεται η αρθροσκόπηση ώμου;
Μετά την ολοκλήρωση της διαγνωστικής διαδικασίας και έχοντας ενημερωθεί αναλυτικά από τον θεράποντα ιατρό, ο ασθενής εισάγεται στo νοσοκομείο νηστικός την ίδια την ημέρα της επέμβασης και μεταφέρεται σύντομα στο χώρο των χειρουργείων. H αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται στo νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία, συχνά σε συνδυασμό με περιοχική αναισθησία (διασκαληνικός αποκλεισμός).
Η διάρκεια του χειρουργείου ποικίλλει ανάλογα την βαρύτητα της πάθησης και κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτωσεις από 45 εώς 90 λεπτά.
Μετά την επέμβαση
Ο ασθενής μετά την επέμβαση μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχή έκβαση κάθε επέμβασης στην περιοχή του ώμου έχει η συνεπής μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία, η οποία πρέπει να διεξάγεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανάλογα την πάθηση και το είδος της επεμβασης. Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση του ασθενούς απαιτεί την συνεχή και καλή συνεργασία-επικοινωνία μεταξύ ασθενούς, φυσικοθεραπευτή ή φυσίατρου και χειρουργού.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για εσάς που βασανίζεστε από πόνο στον ώμο και επρόκειτο να προβείτε σε αρθροσκόπηση ώμου. Επικοινωνήστε μαζί του και προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας!