Τενοντίτιδα ώμου
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;
Η τενοντίτιδα ώμου (τενοντοπάθεια) είναι μία πάθηση που παρουσιάζεται εξαιτίας φλεγμονής ή κάκωσης στο στροφικό πέταλο ή το δικέφαλο τένοντα. Οι τένοντες του ώμου είναι σημαντικοί διότι είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση κινήσεων του άνω άκρου, καθώς και για τη δυναμικότητα και τη λειτουργικότητα του χεριού.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος είναι εξειδικευμένος στη Μικροχειρουργική και στην Αντιμετώπιση Αθλητικών Κακώσεων. Ειδικεύεται στην Ρομποτική Ορθοπαιδική Χειρουργική και τις Αρθροσκοπικές Τεχνικές, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους για το μέγιστο όφελος των ασθενών.
Ποιες αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε τενοντίτιδα ώμου;
Οι αιτίες που δημιουργούν την τενοντίτιδα ώμου είναι ποικίλες και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.
Ορισμένα άτομα λόγω κακής στάσης του σώματος, με τους ώμους να πέφτουν μπροστά, ευνοούν την εμφάνιση της πάθησης. Οι τραυματισμοί της περιοχής θεωρούνται και αυτοί με τη σειρά τους υπαίτιοι για την τενοντίτιδα ώμου. Η ανατομία της περιοχής, με την κλίση του ακρωμίου να αφήνει ένα πολύ στενό υπακρωμιακό χώρο, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της πάθησης. Τέλος, η χρόνια κόπωση που οφείλεται σε απαιτητικές και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και ασκήσεις (το χέρι κινείται για ώρα πάνω από το επίπεδο του ώμου), δύνανται να προκαλέσουν τενοντίτιδα ώμου.
Τενοντίτιδα ώμου – Συμπτώματα
Η τενοντίτιδα ώμου χαρακτηρίζεται από τον πόνο που επιφέρει, αλλά και τον περιορισμό της κίνησης. Η συμπτωματολογία της περιλαμβάνει:
- Πόνο και αίσθημα καύσου (κάψιμο). Ο ασθενής αισθάνεται πόνο στον ώμο, ο οποίος πολλές φορές μπορεί να αντανακλάται στην ωμοπλάτη, στον αυχένα ή στο βραχίονα.
- Δυσκολία κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις όταν πιέζεται ο εν λόγω ώμος.
- Περιορισμένη κινητικότητα εφόσον ο ασθενής παρατηρεί ότι δυσκολεύεται να σηκώσει ψηλά το χέρι του ή να φτάσει την πλάτη του.
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά και σε άλλες παθήσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνεται από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό, εξειδικευμένο στις παθήσεις του ώμου και τις αθλητικές κακώσεις.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα κατευθύνει τον ασθενή σε συγκεκριμένες εξετάσεις προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του πόνου και το εάν πρόκειται για τενοντίτιδα ώμου. Οπωσδήποτε ο απεικονιστικός έλεγχος αποτελεί ισχυρό όπλο στη διάγνωση της πάθησης. Με τη βοήθεια του ακτινολογικού ελέγχου εκτιμάται η ανατομία των οστών του ώμου και διαπιστώνεται η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες. Ακολούθως, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει το βαθμό της τενοντίτιδας και ενδεχόμενη ρήξη των τενόντων.
Πώς μπορεί να θεραπευτεί η τενοντίτιδα ώμου;
Όσον αφορά τη συντηρητική θεραπεία, ακολουθείται στα αρχικά στάδια της νόσου. Συνιστώνται:
- αποφυγή άρσης βάρους πάνω από το επίπεδο του ώμου
- προσαρμογή των εκτελούμενων κινήσεων και ασκήσεων
- φυσιοθεραπεία
- αποφόρτιση των μυών του στροφικού πετάλου
Αναλόγως την περίπτωση, για την τενοντίτιδα ώμου δύνανται να χορηγηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε εμμένουσες περιπτώσεις χορηγείται ενδοαρθρικά κορτιζόνη με αναισθητικές ιδιότητες. Σε περίπτωση υποτροπής της νόσου, συνιστάται και η χορήγηση πρωτεϊνούχου πλάσματος.
Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας έχει παρατηρηθεί ότι βοηθούν:
- Η ανάπαυση από δραστηριότητες που αυξάνουν τον πόνο ή το πρήξιμο.
- Ο πάγος, καθώς καταπραΰνει τον πόνο, τον μυϊκό σπασμό και το οίδημα. Επομένως στο δίλημμα «κρύο ή ζεστό», η απάντηση είναι κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες.
- Οι ασκήσεις αποκατάστασης (διατατικές, ισομετρικές, ενδυνάμωσης, ωμοπλάτης κ.ά.) σε συνδυασμό με τη χρήση βοηθητικών μέσων (όπως θεραπευτικός υπέρηχος, μασάζ και ηλεκτροθεραπεία) βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενούς. Επιπλέον, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου, αν αυτό συντελεστεί.
Αν ωστόσο τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερο από 4 με 6 μήνες συντηρητικής αγωγής, τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση. Η αρθροσκόπηση ώμου στοχεύει στην αποσυμπίεση της πλησίον του τένοντα περιοχής, για να αναχαιτιστεί η φθορά των τενόντων. Να σημειωθεί πως η ανακούφιση από τα συμπτώματα που παρουσιάζει η τενοντίτιδα ώμου είναι άμεση και ως εκ τούτου ο ασθενής θα δει ταχύτατη βελτίωση. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα χωρίς να απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος έχει στο ενεργητικό του μία πληθώρα ορθοπαιδικών επεμβάσεων κάθε βαρύτητας. Επικοινωνήστε μαζί του για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της πάθησής σας, με στόχο ένα εξατομικευμένο πλάνο οριστικής θεραπείας.
Ποια είναι τα αίτια της τενοντίτιδας;
Τα αίτια της τενοντίτιδας ώμου είναι τα εξής:
- Κακή στάση σώματος
- Τραυματισμός στην άρθρωση του ώμου
- Ανατομικές ανωμαλίες
- Χρόνια καταπόνηση της άρθρωσης
Ποια είναι η συμπτωματολογία της τενοντίτιδας;
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου είναι τα εξής:
- Έντονος πόνος
- Αίσθημα καύσου
- Περιορισμός της κίνησης
- Δυσκολία κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα όταν ασκείται πίεση στην άρθρωση
Σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής;
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας μπορούν να συνδεθούν και με άλλες παθήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, πέρα από την προκαθορισμένη κλινική εξέταση, κρίνεται απαραίτητη η λήψη ορισμένων εξετάσεων που θα επιβεβαιώσουν την πάθηση. Μια από τις βασικές εξετάσεις είναι ο απεικονιστικός έλεγχος, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται η πάθηση και διακρίνεται ο βαθμός της τενοντίτιδας.
Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης;
Κύρια μέθοδος αντιμετώπισης είναι η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ξεκούραση, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπείες, παγοθεραπεία και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν και το κρίνει απαραίτητο ο Ορθοπαιδικός, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση μέσω της αρθροσκόπησης ώμου.