Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Τι είναι η χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Ως χονδροπάθεια επιγονατίδας (ή αλλιώς χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας) ορίζεται η πάθηση κατά την οποία διαβρώνεται και θρυμματίζεται ο (κανονικά) λείος επιγονατιδικός χόνδρος. Η διάβρωσή του προκαλείται από κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας που είναι το επίπεδο οστό που καλύπτει το γόνατο από μπροστά.

 

Τι προκαλεί την χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας μπορεί να προκληθεί μετά από έντονη καταπόνηση του γονάτου ή μετά από κάποιον τραυματισμό του. Βασική όμως αιτία είναι η εξασθένιση του τετρακέφαλου μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή μετακίνηση  της επιγονατίδας, η οποία σταδιακά προκαλεί την εκφύλιση του χόνδρου της. Τέλος, η εμφάνισή της μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία των μυών γύρω από το γόνατο, σε υπέρχρηση της άρθρωσης του γονάτου και σε κληρονομικούς παράγοντες.

 

Ποια άτομα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της πάθησης;

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας αφορά κυρίως νεαρά άτομα από 15 έως 40 ετών και πιο ευάλωτος σε αυτή είναι ο γυναικείος πληθυσμός. Επίσης, εμφανίζεται συχνά σε ανθρώπους που καταπονούν συχνά τα γόνατά τους, είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων. Μεγάλες πιθανότητες να προσβληθούν από τη χονδροπάθεια επιγονατίδος είναι άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ή έχουν υποστεί στο παρελθόν κάταγμα ή εξάρθρημα επιγονατίδας.

 

Χονδροπάθεια επιγονατίδας-Συμπτώματα

Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ήπια και ασαφή. Γενικότερα, τα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν είναι τα παρακάτω:

  • Οξύς πόνος (πίσω ή μπροστά από την επιγονατίδα)
  • Αίσθημα καύσου
  • Δυσκαμψία της άρθρωσης
  • Αίσθημα αστάθειας της επιγονατίδας
  • Εμφάνιση οιδήματος στην περιοχή του γονάτου
  • Αίσθημα σφιξίματος ή «κλειδώματος» της άρθρωσης του γονάτου

Ο πόνος γίνεται εντονότερος μετά από δραστηριότητες που απαιτούν την κάμψη του γόνατος, όπως για παράδειγμα το ανεβοκατέβασμα σκαλιών. Η ενόχληση αυτή μπορεί να υπάρχει ακόμη και αν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης, αν έχει το γόνατο λυγισμένο.

 

Πώς γίνεται η έγκυρη διάγνωση;

Επί παρουσίας των προαναφερθέντων συμπτωμάτων, η επίσκεψη σε έναν εξαιρετικά πεπειραμένο ορθοπαιδικό είναι αναγκαία για την άμεση αντιμετώπιση της χονδροπάθειας. Μετά από την λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του, ο θεράπων ιατρός ίσως ζητήσει από τον ασθενή κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως απλή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις δίνουν περισσότερες πληροφορίες, όπως την ακριβή θέση της επιγονατίδας ή τυχόν συνοδής βλάβης των μυών του γονάτου.

Χονδροπάθεια επιγονατίδας & Αντιμετώπιση

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζεται με συντηρητικές μεθόδους και η χειρουργική επέμβαση είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα που δυσκολεύουν τις καθημερινές του δραστηριότητες μπορεί να επιτευχθεί εύκολα υπό την καθοδήγηση ενός εμπειρότατου ορθοπαιδικού, όπως ο Δρ. Νίκος Βέργαδος.

Πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζεται κυρίως με ξεκούραση της πάσχουσας περιοχής και τη χρήση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων, κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου. Η παγοθεραπεία και η εφαρμογή ειδικών αλοιφών τοπικά μπορούν και αυτές να ανακουφίσουν τον ασθενή. Επίσης, συνδυαστικά μπορεί να λειτουργήσει και η φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του γονάτου, αλλά και του τετρακέφαλου μυ. Σε περιπτώσεις που οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης δεν αποδώσουν καρπούς, συστήνεται η αναπλήρωση του αρθρικού χόνδρου με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο ασθενής δεν ανακουφίζεται με καμία από τις παραπάνω συντηρητικές μεθόδους, εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία.  Η χειρουργική αντιμετώπιση συμβάλλει στον λεπτομερή αρθροσκοπικό καθαρισμό της άρθρωσης, με αποτέλεσμα την πλήρη απαλλαγή του ασθενούς από τα συμπτώματα της χονδροπάθειας.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νικόλαος Βέργαδος με μεγάλη εμπειρία σε ορθοπαιδικά ζητήματα και πολλές διακρίσεις βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση. Η μεγάλη του εμπειρία τον καθιστά ικανό στη δημιουργία του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για τον κάθε ασθενή. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη χονδροπάθεια επιγονατίδας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ