Eξάρθρωση ώμου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η εξάρθρωση ώμου είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ώμος μας είναι μια άρθρωση με αρκετά μεγάλο εύρος κίνησης. Η ευελιξία αυτή της άρθρωσης του ώμου είναι υπεύθυνη για τα συχνά εξαρθρήματα.

   

  Tι είναι η εξάρθρωση ώμου;

  Η εξάρθρωση ώμου(ή αλλιώς εξάρθρημα ώμου) είναι η κατάσταση κατά την οποία η αρθρική επιφάνεια του βραχιόνιου οστού απομακρύνεται από την ωμογλήνη. Σε φυσιολογικές συνθήκες βρίσκονται σε επαφή και το σφαιρικό σχήμα του βραχιόνιου οστού συμπληρώνει την κοίλη επιφάνεια της ωμογλήνης. Με αυτόν τον τρόπο η άρθρωση του ώμου πραγματοποιεί κινήσεις. Έτσι, σε περίπτωση όπου αυτή η επαφή σταματήσει να υπάρχει, τότε ο ώμος έχει υποστεί εξάρθρωση.

   

  Εξάρθρωση ώμου: Υπάρχει πιθανότητα να συνοδεύεται από συνοδές κακώσεις;

  Η εξάρθρωση ώμου μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες συνοδές κακώσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι συνηθέστερες κακώσεις που μπορεί να συμβούν ταυτοχρόνως είναι οι παρακάτω:

  • Ρήξη επιχείλιου χόνδρου (βλάβη Bankart)
  • Συμπιεστικό κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου (βλάβη Hill-Sachs)
  • Κάταγμα της ωμογλήνης (κάταγμα Bankart)

   

  Εξάρθρημα ώμου: Τύποι εξαρθρήματος

  Ο τύπος εξαρθρήματος καθορίζεται από  τη φορά εξάρθρωσης. Έτσι, τα εξαρθρήματα ώμου διακρίνονται σε πρόσθια και οπίσθια. Κατά το πρόσθιο εξάρθρημα, η εξάρθρωση γίνεται με φορά προς τα εμπρός. Αυτός ο τύπος εξαρθρήματος είναι ο πιο συχνός και πραγματοποιείται είτε κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που έχουν σωματική επαφή, είτε εξαιτίας κάποιας βίαιας δύναμης πάνω στον ώμο (π.χ. τροχαίο ατύχημα). Το οπίσθιο εξάρθρημα είναι πιο σπάνιο και συνήθως συμβαίνει κατά την εκδήλωση επιληπτικών κρίσεων.

   

  Πώς μπορεί να προκληθεί η εξάρθρωση ώμου;

  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκύπτει μετά από κάποιον τραυματισμό. Ειδικότερα, τις περισσότερες φορές συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι διακρίνονται από χαλαρές αρθρώσεις, η εξάρθρωση μπορεί να συμβεί εύκολα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός.

   

  Εξάρθρωση ώμου: Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα τα οποία χαρακτηρίζουν την εξάρθρωση ώμου είναι αρκετά συγκεκριμένα. Έτσι, ο ασθενής που έχει υποστεί εξάρθρωση ώμου εμφανίζει:

  • Οξύς πόνος στον ώμο
  • Αδυναμία κίνησης του ώμου
  • Παραμόρφωση της άρθρωσης
  • Οίδημα
  • Εμφάνιση αιματώματος στην πάσχουσα περιοχή
  • Αίσθηση μουδιάσματος στον ώμο ή στο χέρι

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

  Η διάγνωση της εξάρθρωσης ώμου γίνεται μετά από την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του. Σημαντική ένδειξη που επιβιώνει τη διάγνωση είναι ότι ο ασθενής υποβαστά το τραυματισμένο άκρο του με το άλλο. Μετά την κλινική εξέταση, ίσως ο θεράπων ορθοπαιδικός ζητήσει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών συνοδών κακώσεων.

  Μπορεί να μείνει η εξάρθρωση ώμου χωρίς θεραπεία;

  Μετά την εξάρθρωση, ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Αν ο ασθενής το αμελήσει, η πιθανότητα για υποτροπή είναι υψηλή. Μετά από πολλές επαναλήψεις του εξαρθρήματος ώμου, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται σωστά, ο ασθενής θα υποφέρει από χρόνια αστάθεια ώμου.

  Εξάρθρωση ώμου και θεραπεία

  Η θεραπεία εκλογής εξαρτάται από το προφίλ του ασθενούς. Κάποιοι παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς, το είδος και το επίπεδο των αθλητικών δραστηριοτήτων και η ύπαρξη ή όχι συνοδών κακώσεων είναι σημαντικοί.

  Η συντηρητική αντιμετώπιση της εξάρθρωσης ώμου αφορά κυρίως άτομα που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό και δεν εμφανίζουν άλλες συνοδές κακώσεις. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Ακινητοποίηση του άκρου τουλάχιστον για 4 εβδομάδες
  • Φυσικοθεραπεία
  • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων
  • Παγοθεραπεία

  Η εξάρθρωση ώμου αντιμετωπίζεται οριστικά με χειρουργική θεραπεία, η οποία επιτυγχάνεται σήμερα με την αρθροσκόπηση ώμου. Πρόκειται για μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης ορθοπαιδικών προβλημάτων, η οποία προσφέρει στον ασθενή τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας την ταχύτερη αποκατάστασή του.

   

  Σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι έχετε υποστεί εξάρθρωση ώμου, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος έχοντας πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων, ειδικά της άνω χείρας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία την κατάλληλη θεραπεία.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ