Τενοντίτιδα καρπού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η τενοντίτιδα καρπού;

  Ως τενοντίτιδα καρπού ορίζεται η φλεγμονή που υφίσταται κάποιος τένοντας του καρπού. Η πηχεοκαρπική άρθρωση είναι αρκετά σύνθετη και από αυτή περνούν αρκετοί τένοντες, οι οποίοι εκτείνονται στην παλάμη και στη ραχιαία επιφάνεια του χεριού. Οι τένοντες αυτοί είναι αρκετά σημαντικοί και κάθε βλάβη τους επηρεάζει την κινητικότητα όλης της άρθρωσης. Οι τενοντίτιδες καρπού είναι από τις πιο συχνές τενοντίτιδες και αποτελούν συχνή αιτία επίσκεψης στον ορθοπαιδικό.

   

  Πώς προκαλείται και ποιες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς;

  Η τενοντίτιδα καρπού προκαλείται κυρίως από την υπέρχρηση του καρπού. Η συνεχής χρήση του κατά τη διενέργεια καθημερινών δραστηριοτήτων προκαλεί συνεχείς μικροτραυματισμούς στους τένοντες. Οι συνεχείς αυτοί μικροτραυματισμοί είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία φλεγμονής, και έτσι επηρεάζεται η λειτουργικότητα του καρπού στο σύνολό της.

  Οποιοδήποτε άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να εμφανίσει τενοντίτιδα καρπού, όμως κάποιες ομάδες ανθρώπων φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή της. Η τενοντίτιδα καρπού εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που κάνουν υπέρχρηση του καρπού τους. Έτσι, επιρρεπή είναι τα άτομα εργάζονται αρκετές ώρες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε όσους κάνουν κάποιο χειρωνακτικό επάγγελμα. Επίσης, εμφανίζεται συχνά σε μουσικούς που παίζουν όργανα όπως κιθάρα ή πιάνο και σε επαγγελματίες αθλητές του τένις ή του γκολφ.

   

  Συμπτώματα τενοντίτιδας καρπού

  Πολλές φορές τα συμπτώματα της τενοντίτιδας καρπού αργούν να εμφανιστούν. Η τενοντίτιδα καρπού χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην περιοχή του καρπού. Αρχικά, ο πόνος εμφανίζεται ως ενόχληση, όμως εν συνεχεία γίνεται ανυπόφορος κατά την εκτέλεση κινήσεων που απαιτείται η συμμετοχή του καρπού. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ο πόνος ενδέχεται να είναι μόνιμος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  Μαζί με τον πόνο συνυπάρχει δυσκαμψία του καρπού, οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί κριγμός κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κινήσεων.

  Τενοντίτιδα καρπού

  Τενοντίτιδα καρπού

  Διάγνωση

  Η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό και η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς μπορούν να οδηγήσουν σε έγκυρη διάγνωση. Η εύρεση του συγκεκριμένου τένοντα που πάσχει είναι βαρύνουσας σημασίας για τη θεραπεία της τενοντίτιδας.

  Αναλόγως του προσβεβλημένου τένοντα, η διάγνωση της τενοντίτιδας καρπού μπορεί να είναι η παρακάτω:

  • Τενοντίτιδα de Quervain: ο συγκεκριμένος τύπος τενοντίτιδας καρπού είναι ο πιο συνήθης. Σε αυτή την περίπτωση φλεγμάνουν οι τένοντες που ευθύνονται για την εύρυθμη λειτουργία του αντίχειρα. Ο πόνος εστιάζεται στον αντίχειρα και στον καρπό και εντείνεται κατά την προσπάθεια στροφικών κινήσεων ή συγκράτησης αντικειμένων.
  • Τενοντίτιδα του κερκιδικού καμπτήρα του καρπού: σε αυτή το είδος έχει υποστεί φλεγμονή ο κερκιδικός καμπτήρας λόγω υπέρχρησής του.
  • Τενοντίτιδα του ωλένιου καμπτήρα του καρπού: ο συγκεκριμένος τύπος τενοντίτιδας εντοπίζεται στην επαναλαμβαμόμενη κάμψη του ωλένιου καμπτήρα του καρπού.

  Συνήθως η κλινική αξιολόγηση αρκεί για τη διάγνωση, όμως είναι στην ευχέρεια του ιατρού η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.

   

  Ποια είναι η θεραπεία είναι η κατάλληλη για την τενοντίτιδα καρπού;

  Η τενοντίτιδα καρπού αρχικά αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητη είναι η ακινητοποίηση του καρπού με τη χρήση ειδικών ναρθήκων. Η ακινητοποίηση του καρπού μπορεί να συνοδεύεται και από τη λήψη μη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.  Ο χρόνος θεραπείας καθορίζεται από τον θεράποντα ορθοπαιδικό. Επίσης, στη θεραπεία της τενοντίτιδας συμβάλλουν η ξεκούραση του πάσχοντος μέλους καθώς και η φυσικοθεραπεία. Τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας καρπού χρησιμοποιούνται και οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες (PRP).

  Επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί μονόδρομο. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα απελευθερώνοντας τον τένοντα και αποκαθιστώντας τη βλάβη. Η αποθεραπεία είναι άμεση και ο ασθενής επιστέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

   

  Εάν πάσχετε από τενοντίτιδα καρπού ή εμφανίζεται κάποιο σύμπτωμα, απευθυνθείτε στον πεπειραμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος έχει εξειδικευτεί στη μικροχειρουργική του άνω άκρου και είναι ο πλέον κατάλληλος για το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ