Αρθροσκόπηση Γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η αρθροσκόπηση γόνατος διεξάγεται σε κατάλληλα εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα υπό γενική, ραχιαία ή σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατά την διάρκεια της αρθροσκόπησης εισάγονται στην άρθρωση κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία μέσω 2 πολύ μικρών τομών, μήκους λίγων χιλιοστών. Με την βοήθεια μίας ειδικής κάμερας/οπτικής ίνας το εσωτερικό της άρθρωσης μεγενθύνεται και προβάλλεται σε μια οθόνη, κάτι που επιτρέπει στον χειρουργό όχι μόνο να ανιχνεύσει με ακρίβεια παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμούς αλλά και να παρέμβει άμεσα για την αποκατάστασή τους.

  Aρθροσκόπηση γόνατος: Για ποιες ασθένειες ή τραυματισμούς είναι κατάλληλη;

  Μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία διάφορες ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να αντιμετωπιστούν:

  • Τραυματικές ή εκφυλιστικές ρήξεις των μηνίσκων
  • Τοπικές ή γενικευμένες βλάβες του αρθρικού χόνδρου
  • Ρήξεις των χιαστών συνδέσμων, φλεγμονές του αρθρικού υμένα
  • Ελεύθερα σώματα

  Καθώς και πολλές άλλες τραυματικές ή παθολογικές καταστάσεις της άρθρωσης.

  Η ένδειξη για την διεξαγωγή αρθροσκοπικής επέμβασης καθορίζεται από τον θεράποντα ειδικό ιατρό – ορθοπεδικό, μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση των κλινικών και διαγνωστικών απεικονιστικών ευρημάτων. Ο ειδικός ιατρός ενημερώνει επίσης τον ασθενή αν η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αρθροσκόπησης ή εάν μία εναλλακτική συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κλπ.) ή μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι προτιμότερη.

  Aρθροσκόπηση γόνατος: Υπάρχουν γνωστές επιπλοκές;

  Εκτεταμένες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι κατά την διάρκεια ή μετά το πέρας της αρθροσκόπησης γόνατος η πιθανότητα επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρή. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν θεωρητικά επιπλοκές όπως μόλυνση, οίδημα, αιμορραγία, βλάβη σε νεύρα, θρόμβωση κλπ. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την αρθροσκόπηση γόνατος καθώς και η καθορισμένη μετεγχειρητική παρακολούθηση καθιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις ακόμα πιο απίθανες.

  Αρθροσκόπηση Γόνατος: Προεγχειρητικός έλεγχος

  Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Έλεγχο της πάγιας φαρμακευτικής αγωγής και προσωρινή διακοπή ορισμένων σκευασμάτων (π.χ. αντιπηκτικά)
  • Ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική αξιολόγηση
  • Αξιολόγηση από τον αναισθησιολόγο, ο οποίος ενημερώνει αναλυτικά τον ασθενή για την ιδανικότερη μέθοδο αναισθησίας ανά περίπτωση

  Μετά την επέμβαση 

  Η χρήση παυσίπονων είναι σπανίως απαραίτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται από το στόμα, συνήθως δεν είναι απαραίτητη η χρήση βακτηρίων. Η αντιθρομβωτική προστασία επιτυγχάνεται μέσω της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής ή και ειδικών καλτσών. Οι μικρές χειρουργικές τομές ελέγχονται ως προς την επούλωσή τους κατά τις αλλαγές των τραυμάτων και τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως σε 8-12 ημέρες. Ασκήσεις φυσικοθεραπείας θα συνταγογραφηθούν σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

  Εικόνες μέσα από χειρουργεία

        

   

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ