Ωλένια νευρίτιδα
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;
Η ωλένια νευρίτιδα χαρακτηρίζεται ως μια πιεστική νευροπάθεια του ωλένιου νεύρου και συνήθως εντοπίζεται στην περιοχή του αγκώνα. Ειδικότερα, το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας εμφανίζεται όταν το ωλένιο νεύρο συμπιεστεί η ερεθιστεί. Το ωλένιο νεύρο, μαζί με το μέσο και το κερκιδικό νεύρο, αποτελούν τα τρία πιο σημαντικά νεύρα του άνω άκρου. Ξεκινά από τον αυχένα και καταλήγει στα δάκτυλα του χεριού και διέρχεται πίσω από τον αγκώνα, σημείο όπου και συχνά συμπιέζεται. Η ωλένια νευρίτιδα πρόκειται για μια από τις συχνότερες παθήσεις του άνω άκρου μαζί με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ωλένιας νευρίτιδας;
Το αίτιο εκδήλωσης του συνδρόμου είναι η παγίδευση και η συμπίεση του ωλένιου νεύρου συνήθως στην περιοχή του αγκώνα. Το ωλένιο νεύρο διέρχεται μέσω της ωλένιας αύλακας και ερεθίζεται εύκολα, καθώς τα μαλακά μόρια που το καλύπτουν είναι ελάχιστα. Η συμπίεση αυτή ενδέχεται να προκληθεί από υπέρχρηση του αγκώνα με επαναλαμβανόμενες κάμψεις και εκτάσεις κατά τη διάρκεια χειρωνακτική εργασίας. Επίσης, η πολύωρη στήριξη πάνω στον αγκώνα σε σκληρή επιφάνεια(π.χ. γραφείο) ενδέχεται να συμβάλει στην πρόκληση ωλένιας νευρίτιδας.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης του συνδρόμου είναι οι κάτωθι:
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ανατομικές παραλλαγές του αγκώνα (π.χ. βλαισός αγκώνας)
- Προηγούμενο εξάρθρημα αγκώνα
- Κάταγμα αγκώνα
- Εκδήλωση οιδήματος στον αγκώνα μετά από έναν τραυματισμό
- Ύπαρξη κυστών στην άρθρωση του αγκώνα ή κοντά σε αυτή
Ωλένια νευρίτιδα & Συμπτώματα
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι η εκδήλωση πόνου και μουδιάσματος στον παράμεσο και στο μικρό δάκτυλο του χεριού. Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες θέσεις(π.χ. όταν είναι λυγισμένος ο αγκώνας).
Η ωλένια νευρίτιδα εκδηλώνεται και με άλλα συμπτώματα όπως:
- Δυσκαμψία αγκώνα
- Πόνος στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα που ενδέχεται να αντανακλά σε όλο το χέρι
- Αδυναμία πραγματοποίησης λεπτών κινήσεων (π.χ. γράψιμο)
- Εξασθένηση συντονισμού των δακτύλων
- Μυϊκή ατροφία
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό. Η λήψη ενός ατομικού ιστορικού, η καταγραφή των συμπτωμάτων και η κλινική εξέταση του ασθενούς οδηγούν στη διάγνωση. Όμως, σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων αλλά και η νευρολογική εκτίμηση μέσω της εξέτασης του ηλεκτρομυογραφήματος.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για των ωλένια νευρίτιδα;
Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία ή με χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει μέτρα όπως:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων που ενδέχεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης για τη διατήρηση του αγκώνα σε ευθεία θέση κατά τη διάρκεια της νύχτας
Σε περιστατικά όπου το ωλένιο νεύρο είναι εξαιρετικά πιεσμένο ή τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδίδουν καρπούς συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Μέσω της χειρουργικής επέμβασης επιτυγχάνεται η απελευθέρωση του ωλένιου νεύρου.
Η επέμβαση είναι απόλυτα ασφαλής και στην πλειονότητα των περιπτώσεων διενεργείται με τοπική αναισθησία. Οι πιο συχνές χειρουργικές τεχνικές είναι η πρόσθια μεταφορά του ωλένιου νεύρου και επικονδυλεκτομή. Οι χειρουργικές τεχνικές είναι ελάχιστα επεμβατικές και πραγματοποιούνται μέσω μιας μικρής τομής που δεν ξεπερνά τα 7cm. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα και επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του αλλά και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Τέλος, μετά τη χειρουργική αποκατάσταση ο ασθενής υποβάλλεται και σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την πλήρη ανάκτηση του εύρους κίνησης του αγκώνα.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως σχετίζονται με την εμφάνιση ωλένιας νευρίτιδας, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές και έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλές και απαιτητικές ορθοπαιδικές παθήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;
Το αίτιο πρόκλησης του συνδρόμου είναι η παγίδευση του ωλένιου νεύρου (συνήθως στην περιοχή του αγκώνα) γεγονός που συμβάλλει στον ερεθισμό του και στην εκδήλωση πόνου και μουδιάσματος.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ωλένιας νευρίτιδας;
Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ωλένιας νευρίτιδας είναι οι παρακάτω:
- Ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας
- Προηγούμενα εξαρθρήματα ή κατάγματα αγκώνα
- Χειρωνακτική εργασία
- Επαναλαμβανόμενη κάμψη του αγκώνα
- Ύπαρξη κυστών γύρω από την άρθρωση του αγκώνα
- Ανατομικές παραλλαγές του αγκώνα
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται το σύνδρομο είναι τα παρακάτω:
- Μούδιασμα και πόνος στον παράμεσο και στο μικρό δάκτυλο
- Πόνος στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα(ενδέχεται να αντανακλά σε όλο το χέρι)
- Δυσκαμψία
- Αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων
- Μυϊκή ατροφία
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι απαραίτητες για τη διάγνωση, όπως και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων (π.χ. οστεοαρθρίτιδα) και της εξέτασης του ηλεκτρομυογραφήματος.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την ωλένια νευρίτιδα;
Η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με ανάπαυση, τροποποίηση δραστηριοτήτων, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τη χρήση ειδικού νάρθηκα. Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε σοβαρά περιστατικά ή σε περιστατικά όπου η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει καρπούς.