Ρήξη πρόσθιου χιαστού
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι ορίζεται ως ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Ως ρήξη χιαστού ορίζεται η βίαιη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος και αποτελεί έναν από τους συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς. Εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Η ρήξη μπορεί να είναι ολική ή μερική και πολλές φορές συνοδεύεται και από άλλους τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα η ρήξη μηνίσκου.
Λίγα λόγια για τους χιαστούς
Η άρθρωση του γόνατος συγκρατείται στη θέση του και ενώνεται με το περιφερειακό άκρου του μηριαίου και την κνήμη μέσω συνδέσμων. Το γόνατο αποτελείται από 4 συνδέσμους, δύο πλάγιους και δύο χιαστούς συνδέσμους. Οι πλάγιοι σύνδεσμοι βρίσκονται στο πλάι και συμβάλλουν στην πλάγια σταθερότητα του γόνατος.
Από την άλλη, οι χιαστοί σύνδεσμοι- όπως προδίδει και το όνομά τους- διασταυρώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα Χ. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται στο εσωτερικό του γόνατος και συμβάλλουν καθοριστικά στην κάμψη και την έκτασή του. Ο πρόσθιος χιαστός περιορίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό και εξασφαλίζει στο γόνατο τη στροφική του σταθερότητα. Αντιστοίχως, ο οπίσθιος χιαστός εμποδίζει την πίσω παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;
Ο μηχανισμός κάκωσης της ρήξης πρόσθιου χιαστού μπορεί να περιλαμβάνει:
- Έξω στροφή της κνήμης και βλαισοποίηση του γόνατος, το οποίο βρίσκεται σε κάμψη.
- Έσω στροφή της κνήμης και ραιβοποίηση του γόνατος, το οποίο βρίσκεται σε κάμψη.
- Έντονη σύσπαση του τετρακεφάλου, ενώ το γόνατο βρίσκεται σε ελαφριά κάμψη.
- Έσω στροφή της κνήμης και υπερέκταση του γόνατος.
Οι ρήξεις πρόσθιου χιαστού πραγματοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων όπως το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ κ.ά. Μια απότομη επιτάχυνση, μια κακή προσγείωση πάνω σε λυγισμένο γόνατο ή η άμεση πλήξη του γόνατος μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ρήξη πρόσθιου χιαστού.
Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Ταξινόμηση
Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, η ρήξη πρόσθιου χιαστού ταξινομείται στις παρακάτω κατηγορίες:
- 1ου βαθμού: μερικές ίνες του συνδέσμου έχουν υποστεί ρήξη, χωρίς όμως να επηρεάζεται η κίνηση του γόνατος.
- 2ου βαθμού: στη ρήξη δευτέρου βαθμού εμφανίζουν ρήξη περισσότερες ίνες του πρόσθιου χιαστού με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργικότητα του γόνατος.
- 3ου βαθμού: χαρακτηρίζεται από την πλήρη ρήξη του συνδέσμου και το γόνατο εμφανίζει μεγάλη αστάθεια.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον τραυματισμό τη στιγμή που συμβαίνει, καθώς συνοδεύεται από έναν υπόκωφο ήχο(κρακ). Η ένταση των συμπτωμάτων σχετίζεται με τον βαθμό της ρήξης. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Έντονος πόνος τη στιγμή του τραυματισμού
- Οίδημα
- Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση
- Αίσθημα αστάθειας
- Αίμαθρο
- Μείωση εύρους κίνησης του γόνατος
- Αδυναμία φόρτισης του σκέλους
- Αίσθηση ότι το γόνατο βγαίνει και ξαναμπαίνει
Τα συμπτώματα της ρήξης υποχωρούν σταδιακά μετά τον τραυματισμό, εκτός από την αστάθεια.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση της ρήξης πρόσθιου χιαστού απαιτείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης πραγματοποιούνται από τον ορθοπαιδικό ειδικά τεστ μέσω των οποίων ελέγχεται η αστάθεια του γόνατος.
Η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η μαγνητική τομογραφία, είναι απαραίτητη, για τον αποκλεισμό τυχόν συνοδών τραυματισμών. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί που συνυπάρχουν με τη ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι η ρήξη μηνίσκου, τραυματισμός αρθρικού χόνδρου και η ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη ρήξη πρόσθιου χιαστού;
Η θεραπεία της ρήξης πρόσθιου χιαστού μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου και η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον βαθμό της ρήξης, την ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο της αθλητικής του δραστηριότητας. Η συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς έντονη αθλητική δραστηριότητα και χωρίς συνοδές κακώσεις.
Η συντηρητική θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση του πάσχοντος σκέλους
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Βάδιση με τη βοήθεια βακτηριών (πατερίτσες)
- Περίδεση και ανύψωση του πάσχοντος σκέλους
- Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας
Επί αποτυχίας των συντηρητικών μέσων ή σε περιπτώσεις νέων ασθενών με έντονη αθλητική δραστηριότητα ή σε πλήρεις ρήξεις, η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί τη μόνη λύση. Η αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού γόνατος πραγματοποιείται με την αρθροσκόπηση γόνατος, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Με την χειρουργική επέμβαση αποκαθίσταται πλήρως η λειτουργικότητα του γόνατος και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά ορθοπαιδικών προβλημάτων και έχει πραγματοποιήσει μια πληθώρα επεμβάσεων αρθροσκόπησης γόνατος. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη ρήξη πρόσθιου χιαστού.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της ρήξης;
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού μπορεί να προκληθεί από μια απότομη προσγείωση πάνω σε λυγισμένο γόνατο, από κάποια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης ή άμεση πλήξη του γόνατος.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού εκδηλώνεται με:
- Έντονο πόνο και έναν υπόκωφο ήχο τη στιγμή του τραυματισμού
- Οίδημα
- Ευαισθησία κατά την αφή
- Αίσθηση αστάθειας
- Μείωση του εύρους κίνησης του γόνατος
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες, καθώς η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνοδεύεται συχνά και από άλλους τραυματισμούς του γόνατος.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού;
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα ή με χειρουργική επέμβαση, ανάλογα τον βαθμό της ρήξης, την ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων.