Γάγγλιο καρπού

Τι είναι το γάγγλιο καρπού;

Το γάγγλιο καρπού(γαγγλική κύστη) είναι ένα καλόηθες κυστικό μόρφωμα. Η κύστη περιέχει ένα διάφανο, παχύρευστο και κολλώδες υγρό και βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Ως προς το μέγεθός τους τα γάγγλια μπορεί να είναι μικρά όσο ένα μπιζέλι, όμως μπορεί να φτάσουν και τα 2,5 εκατοστά.

 

Σε ποια σημεία μπορεί να εμφανιστεί ένα γάγγλιο καρπού;

Το γάγγλιο καρπού μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία πλησίον της άρθρωσης του καρπού.  Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζονται στις παρακάτω θέσεις:

 • Ράχη του καρπού
 • Παλαμιαία πλευρά του καρπού
 • Βάση των δακτύλων
 • Μέσα στα οστάρια του καρπού
 • Ραχιαία επιφάνεια δακτύλων
 • Καμπτήρες τένοντες

Εκτός από την περιοχή του καρπού τα γάγγλια ενδέχεται να εμφανιστούν και στα κάτω άκρα. Ειδικότερα, στα κάτω άκρα εμφανίζονται στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού.

 

Ποιοι παράγοντες προκαλούν το γάγγλιο καρπού;

Αν και έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την εμφάνιση του γαγγλίου, δεν έχουν καθοριστεί τα αίτια εμφάνισής του. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι δημιουργούνται εξαιτίας κάποιου τραυματισμού των ιστών που παράγουν το αρθρικό υγρό ή κάποια εκφυλιστική αλλοίωσή τους. Τέλος, οι γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν γάγγλιο καρπού.

Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή του είναι οι παρακάτω:

 • Χειρωνακτική εργασία
 • Άτομα που κάνουν συχνές κινήσεις χαμηλής έντασης χρησιμοποιώντας τον καρπό τους
 • Οστεοαρθρίτιδα

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τα περισσότερα γάγγλια είναι ασυμπτωματατικά. Το μέγεθός τους ενδέχεται να αυξομοιώνεται και συνήθως προκαλούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Από την άλλη, σε κάποια περιστατικά μπορεί να προκαλεί πόνο στην περιοχή του καρπού, εξαιτίας της πίεσης που ενδέχεται να ασκεί στο μέσο ή το ωλένιο νεύρο. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται κυρίως από μούδιασμα και αδυναμία στην κίνηση του καρπού και  στα δάκτυλα.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση ενός γαγγλίου είναι αρκετά εύκολη, λόγω  του σημείου εμφάνισής του και της υφής του. Ειδικότερα, τα γάγγλια είναι μαλακά και διαφανή. Μια ολοκληρωμένη κλινική διάγνωση, κυρίως επί υποψίας οστεοαρθρίτιδας, πραγματοποιείται μέσω απεικονιστικών εξετάσεων όπως μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το γάγγλιο καρπού;

Το γάγγλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά. Η αρχική αντιμετώπιση του γαγγλίου είναι συντηρητική, όμως τα ποσοστά υποτροπής και επανεμφάνισής του είναι υψηλά.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Μείωση χειρωνακτικής εργασίας
 • Ακινητοποίηση καρπού με τη χρήση ειδικού νάρθηκα

Στη συντηρητική θεραπεία ανήκει και η αντιμετώπιση του γαγγλίου με παρακέντηση με τη βοήθεια υπερήχου. Η παρακέντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ή χωρίς έγχυση κορτιζόνης. Είναι μια μέθοδος που αποδίδει για μικρό χρονικό διάστημα, αφού συνήθως το γάγγλιο επανεμφανίζεται μέσα σε έναν χρόνο.

Από την άλλη, εάν το γάγγλιο προκαλεί πόνο ή ενοχλεί τους ασθενείς αισθητικά, τότε προτείνεται η χειρουργική αφαίρεσή του. Η επέμβαση πραγματοποιείται άμεσα με τοπική(σε μικρά γάγγλια) ή περιοχική αναισθησία(σε μεγαλύτερα γάγγλια). Έτσι, μέσω μιας μικρής τομής εκριζώνεται το γάγγλιο και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα.

Εάν έχετε εμφανίσει γάγγλιο καρπού και επιθυμείτε την αφαίρεσή του, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και τη θεραπεία εκλογής που ανταποκρίνεται στο ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ