Πόνος στον ώμο

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  O πόνος στον ώμο είναι μια κατάσταση αρκετά συχνή και από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στον ορθοπαιδικό. Πολλές φορές ο πόνος είναι τόσο έντονος που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα της άρθρωσης, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

   

  Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν πόνο στον ώμο;

  Η άρθρωση του ώμου είναι μια άρθρωση από τις πιο σύνθετες του σώματός μας, αφού αποτελείται από οστά, μύες, νεύρα και τένοντες. Έτσι, ο πόνος στον ώμο μπορεί να προκύπτει από μια σειρά παθήσεων ή τραυματισμών των ανατομικών μερών του ώμου.

  Ειδικότερα, η εκδήλωση πόνου στον ώμο συχνότερα μπορεί να οφείλεται στα παρακάτω:

  • Τενοντίτιδα ώμου: ίσως πρόκειται για την πιο συχνή αιτία εκδήλωσης πόνου στον ώμο. Η τενοντίτιδα ώμου προκαλείται όταν κάποιος από τους τένοντες της άρθρωσης φλεγμαίνει.
  • Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης: στο σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης το στροφικό πέταλο του ώμου έρχεται σε επαφή με το ακρώμιο οστό. Η επαφή αυτή προκαλεί την τριβή τους και την εκδήλωση φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλεί πόνο στον ώμο.
  • Αρθρίτιδα ώμου: η αρθρίτιδα μπορεί να πλήξει όλες τις αρθρώσεις και μεταξύ αυτών την άρθρωση του ώμου. Η αρθρίτιδα ώμου είναι η τρίτη σε συχνότητα μορφή αρθρίτιδας μετά από την αρθρίτιδα ισχίου και γόνατος.
  • Παγωμένος ώμος: ο παγωμένος ώμος, εκτός από τον έντονο πόνο, προκαλεί και έντονη δυσκαμψία στην άρθρωση.
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα: στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα ο πόνος προκαλείται από τη συγκέντρωση ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου.
  • Εξάρθρημα ώμου: η εξάρθρωση ώμου είναι ένα πολύ συχνό αίτιο πρόκλησης πόνου στον ώμο. Μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ εύκολα, εξαιτίας της μεγάλης ευελιξίας που έχει η άρθρωση του ώμου.

   

  Ποια συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στον ώμο;

  Τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στον ώμο σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αιτία που τον προκαλεί. Όμως, στην πλειονότητα των παθήσεων ο πόνος συνοδεύεται από δυσκαμψία του ώμου και μεγάλο περιορισμό της κίνησης του ώμου ή/και όλου του άνω άκρου.  Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται στους ασθενείς και μυϊκή αδυναμία, η οποία μπορεί να εμφανίζεται στον ώμο ή σε όλο το άκρο.

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του πόνου στον ώμο;

  Η λήψη του ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη διάγνωση. Στη συνέχεια, ο ασθενής υποβάλλεται στον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο. Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίες συμβάλλουν στην τελική διάγνωση.

   

  Πώς αντιμετωπίζεται;

  Η θεραπεία που εφαρμόζεται εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης του πόνου, καθώς και την ένταση αυτού. Σε γενικές γραμμές στις παθήσεις του ώμου αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

  • Παγοθεραπεία
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία
  • Έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων(PRP)

  Επί αποτυχίας όλων των συντηρητικών μεθόδων, οι παθήσεις του ώμου συνήθως αντιμετωπίζονται με την ελάχιστα επεμβατική επέμβαση της αρθροσκόπησης ώμου. Μέσω της αρθροσκόπησης ώμου αντιμετωπίζονται πολλές παθήσεις, όπως το σύνδρομο πρόσκρουσης, η ρήξη επιχείλιου χόνδρου κ.ά. Ο ασθενής μετά την επέμβαση ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα και επιστρέφει ταχύτατα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

   

  Πότε ο πόνος στον ώμο θα πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό;

  Μερικές φορές ο πόνος στον ώμο προκύπτει από την υπέρχρησή του κατά την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Έτσι, η ανάπαυση και η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, ίσως μας απαλλάξουν από τον πόνο.

  Όμως, όταν ο πόνος στον ώμο δεν υποχωρεί ή αυξάνεται σε ένταση, θα πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό. Επιπροσθέτως, εάν ο πόνος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως μυϊκή αδυναμία ή δυσκαμψία, τότε η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό θα πρέπει να είναι άμεση.

   

  Εάν εμφανίζετε πόνο στον ώμο, μην τον αμελείτε και επισκεφθείτε άμεσα έναν Ορθοπαιδικό. Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Νίκος Βέργαδος είναι εξειδικευμένος χειρουργός στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ώμου και έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πολλές αρθροσκοπήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ