Σύνδρομο απιοειδούς μυός

Τι ορίζεται ως σύνδρομο απιοειδούς μυός;

Ως σύνδρομο του απιοειδούς μυός ορίζεται η παγίδευση του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ και εκδηλώνεται σπάνια.  Στις περισσότερες περιπτώσεις η παγίδευση του ισχιακού νεύρου οφείλεται σε κάποιον σπασμό ή σύγκαμψη του απιοειδούς μυός.

 

Λίγα λόγια για τον απιοειδή μυ

Ο απιοειδής μυς, όπως προδίδει και το όνομά του, μοιάζει με αχλάδι και βρίσκεται πίσω από τον γλουτιαίο μυ. Ο συγκεκριμένος μυς είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του ισχίου. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στη σταθεροποίηση της άρθρωσης και συμβάλλει στην έξω στροφή του ισχίου. Το ισχιακό νεύρο περνά από κάτω ή μέσα από τον απιοειδή μυ, διέρχεται από το οπίσθιο τμήμα του μηρού και καταλήγει στο πέλμα. Είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα και προκύπτει από τη συνένωση πέντε νεύρων που έχουν ως αφετηρία τη μέση.

 

Σύνδρομο απιοειδούς μυός και αίτια εμφάνισης

Τα αίτια στα οποία οφείλεται η πρόκληση του συνδρόμου δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως, κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή του. Πιο συγκεκριμένα, το σύνδρομο εμφανίζεται σε ασθενείς που ασχολούνται με αθλήματα κατά τη διάρκεια των οποίων καταπονείται η άρθρωση του ισχίου. Εκτός από την αθλητική δραστηριότητα, το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί κατόπιν μιας πτώσης ή εξαιτίας ανατομικών προβλημάτων είτε του απιοειδούς μυός είτε του ισχιακού νεύρου.

 

Ποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του συνδρόμου;

Το γυναικείο φύλο φαίνεται να είναι πιο επιρρεπές στην εκδήλωση του συνδρόμου, καθώς η εγκυμοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας εμφάνισης. Όπως, προαναφέρθηκε αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων που καταπονούν το ισχίο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο. Στα αθλήματα αυτά ανήκουν η ποδηλασία, το σκι, το τρέξιμο, το τένις κ.ά. Τέλος, μεγάλες πιθανότητες να εκδηλώσουν το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου στο παρελθόν.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σύνδρομο απιοειδούς μυός;

Εάν ο ασθενής πάσχει από σύνδρομο απιοειδούς μυός, τότε θα εκδηλώνει την παρακάτω συμπτωματολογία:

  • Οξύς πόνος στην περιοχή του γλουτού
  • Μείωση του εύρους κίνησης του ισχίου
  • Εκδήλωση μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος στο πίσω μέρος του μηρού
  • Πόνος στη βουβωνική χώρα

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων όπως:

  • Τρέξιμο
  • Ανέβασμα σκαλοπατιών
  • Παρατεταμένο κάθισμα
  • Κάθισμα οκλαδόν

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του συνδρόμου δεν είναι εύκολη και γι’ αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν εξαιρετικά έμπειρο ορθοπαιδικό. Στην πλειονότητα των περιστατικών η τελική διάγνωση προκύπτει δια του αποκλεισμού άλλων παθήσεων. Αρχικά, ο ορθοπαιδικός λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό και καταγράφει τα συμπτώματα του ασθενούς. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής υποβάλλεται σε κάποια διαγνωστικά τεστ. Τέλος,  ενδέχεται να απαιτηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για μια πιο έγκυρη διάγνωση.

 

Σύνδρομο απιοειδούς μυός & Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου απιοειδούς μυός είναι κατά βάση συντηρητική και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποδίδει καρπούς. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει μέτρα όπως:

  • Ανάπαυση
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Έγχυση τοπικών κορτικοστεροειδών
  • Χορήγηση τοπικών αναισθητικών
  • Έγχυση υαλουρονικού οξέος
  • Φυσικοθεραπεία με διατατικές ασκήσεις

Εάν και εφόσον η συντηρητική αντιμετώπιση δεν είναι επαρκής, τότε η  αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι η απελευθέρωση του ισχιακού νεύρου και η άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου.

Σε περίπτωση που εμφανίζετε οποιαδήποτε ενόχληση στο ισχίο, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος έχοντας πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία την κατάλληλη θεραπεία.

Τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια ακόμη. Όμως, εμφανίζεται συχνά σε αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει έντονη καταπόνηση της περιοχής του ισχίου (π.χ. σκι). Επίσης, μπορεί να προκληθεί εξαιτίας μιας πτώσης ή από ανατομικά προβλήματα του μυός ή του ισχιακού νεύρου.

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος στην περιοχή του ισχίου
  • Πόνος στη βουβωνική χώρα
  • Μείωση εύρους κίνησης του ισχίου
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πίσω μέρος του μηρού

Η διάγνωση του συνδρόμου απιοειδούς μυός δεν είναι εύκολη και συνήθως πραγματοποιείται με τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση παίζει το ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η διενέργεια κάποιων απεικονιστικών εξετάσεων.

Το σύνδρομο του απιοειδούς μυός αντιμετωπίζεται κατά κανόνα συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσικοθεραπείες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη κ.ά. και στην πλειονότητα των περιπτώσεων προσφέρει ανακούφιση. Εντούτοις, εάν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι επαρκής, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ