Κάταγμα ισχίου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το κάταγμα ισχίου(γοφού) είναι μια από τις πιο συχνές ιατρικές καταστάσεις παγκοσμίως, κυρίως σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας όμως η συντριπτική πλειοψηφία των καταγμάτων ισχίου είναι οστεοπορωτικά κατάγματα.

  Παλαιότερα ένα κάταγμα ισχίου θεωρούταν ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός με σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο. Όμως, σήμερα η σύγχρονη ορθοπαιδική διαθέτει στη φαρέτρα τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης των καταγμάτων ισχίου άμεσα και αποτελεσματικά.

   

  Τι ορίζεται ως κάταγμα ισχίου;

  Ως κάταγμα ισχίου ορίζεται το σπάσιμο του άνω τμήματος του μηριαίου οστού. Τα κατάγματα ισχίου, συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες,  συμβαίνουν εξαιτίας πτώσεων. Από την άλλη, στους νεότερους ανθρώπους το βασικό αίτιο πρόκλησης ενός κατάγματος ισχίου είναι ένα τροχαίο ή πτώση από μεγάλο ύψος. Η οστεοπόρωση ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εξασθενώντας τα οστά και κάνοντάς τα επιρρεπή στα κατάγματα. Η αντιμετώπιση ενός κατάγματος ισχίου θα πρέπει να είναι άμεση, αφού είναι ένας τραυματισμός εξαιρετικά επώδυνος.

   

  Κάταγμα ισχίου & Ταξινόμηση

  Τα κατάγματα ισχίου ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στα ενδαρθρικά και στα εξωαρθρικά κατάγματα. Η ταξινόμηση των καταγμάτων ισχίου είναι πολύ σημαντική για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας για την αντιμετώπισή τους. Στα ενδαρθρικά κατάγματα ισχίου ανήκουν τα υποκεφαλικά κατάγματα και τα κατάγματα αυχένος, ενώ στα εξωαρθρικά τα διατροχαντήρια και τα υποτροχαντήρια κατάγματα.

   

  Παράγοντες κινδύνου για ένα κάταγμα ισχίου

  Εκτός από την προχωρημένη ηλικία και την οστεοπόρωση υπάρχουν κάποιοι άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες που ευνοούν τα κατάγματα ισχίου όπως:

  • Φύλο: οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα κατάγματα ισχίου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απώλειας της οστικής πυκνότητάς τους, κάνοντας τα οστά εύθραυστα.
  • Χρόνιες παθήσεις: παθήσεις των ενδοκρινών αδένων ενδέχεται με το πέρασμα των χρόνων να αποδυναμώσουν τα οστά.
  • Καθιστική ζωή: η καθιστική ζωή συμβάλλει στην αποδυνάμωση των οστών και των μυών της άρθρωσης του ισχίου. Έτσι, μια ενδεχόμενη πτώση μπορεί να προκαλέσει εύκολα ένα κάταγμα ισχίου.
  • Παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα: παθήσεις, όπως η άνοια και το Πάρκινσον, προκαλούν αστάθεια, κάνοντας τους ασθενείς πιο επιρρεπείς στις πτώσεις.
  • Καταχρήσεις: καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των οστών.

  Τι συμπτώματα εμφανίζει;

  Όταν ένας ασθενής έχει υποστεί ένα κάταγμα ισχίου, θα εμφανίσει την παρακάτω συμπτωματολογία:

  • Έντονος πόνος στην έξω επιφάνεια του ισχίου ή στη βουβωνική χώρα.
  • Αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος σκέλους.
  • Εμφάνιση μωλώπων και οιδήματος στην περιοχή του ισχίου.
  • Αδυναμία βάδισης.
  • Το πάσχον σκέλος δείχνει πιο κοντό και σε έξω στροφή.

   

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

  Η διάγνωση ενός κατάγματος ισχίου πραγματοποιείται σχεδόν με τη λήψη μιας απλής ακτινογραφίας. Μερικές φορές είναι απαραίτητες και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή  μαγνητική τομογραφία, κυρίως για τη διάγνωση ενός ρωγμώδους κατάγματος.

   

  Κάταγμα ισχίου & Θεραπεία

  Η αντιμετώπιση ενός κατάγματος ισχίου πραγματοποιείται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο μετά τον τραυματισμό. Εάν το κάταγμα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο ασθενής μπορεί να μην μπορέσει να περπατήσει ξανά.

  Σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάγματα ισχίου θεραπεύονται με τη χειρουργική επέμβαση της οστεοσύνθεσης. Όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ένα κάταγμα ισχίου αποκαθίσταται με τη χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου. Η άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται με ένα τεχνητό μέρος που ονομάζεται πρόθεση. Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όπου προσφέρει στον ασθενή την ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργικότητα του ισχίου.

  Εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στο ισχίο σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος έχει εξαιρετική εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων ισχίου χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.

  Τα είδη των καταγμάτων ισχίου είναι τα παρακάτω:

  • Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου
  • Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου
  • Υποτροχαντήριο κάταγμα ισχίου

   

  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ένα κάταγμα ισχίου συμβαίνει μετά από κάποια πτώση.

  Ένα κάταγμα ισχίου εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος στην έξω επιφάνεια του ισχίου ή στη βουβωνική περιοχή
  • Αδυναμία βάδισης
  • Αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος σκέλους
  • Οίδημα και εμφάνιση μωλώπων στην περιοχή του κατάγματος.

   

  Η διάγνωση των καταγμάτων ισχίου πραγματοποιείται με απλές ακτινογραφίες λεκάνης.

  Η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση καταγμάτων του ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση. Στην πλειονότητα των περιστατικών η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου. Ο ασθενής μετά από το χειρουργείο μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

   

  Το πάσχον κάτω άκρο είναι και πάλι λειτουργικό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια μέθοδος που μειώνει σημαντικά το χρόνο ανάρρωσης.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ