Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Ισχίου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την στρογγυλεμένη κεφαλή του μηριαίου και την κυπελλοειδή κοτύλη της πυέλου. Η επιφάνεια της κεφαλής του μηριαίου οστού και η κοτύλη, όπου τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, είναι επικαλυμμένα με αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος παράγει το αρθρικό υγρό που επιτρέπει τη κίνηση της άρθρωσης και εμποδίζει τη κεφαλή του μηριαίου να τρίβεται κατά τη διάρκεια των κινησεών της με τη κοτύλη. Κατ΄αυτό το τρόπο η κεφαλή διατηρεί τη σφαιρικότητα της.

  Η μηριαία κεφαλή παρουσιάζει ιδιαίτερη αιμάτωση. Διάφορα αίτια μπορεί να προκαλέσουν μείωση της αιματωσης της και να  οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα ισχίου.

  Η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα ισχίου παρουσιάζεται σε μεγαλύτερη ηλικία ενώ η δευτερογενής συνδέεται με παράγοντες όπως ο τραυματισμός και η οστεονέκρωση.

  Η νόσος αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες και υπάρχουν πολλές μελέτες που την έχουν συνδέσει με τη κληρονομικότητα. Η παχυσαρκία, η υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης κατά τη διάρκεια επαγγελματικών και αθλητικών δραστηριοτήτων παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη πρόκληση της οστεοαρθρίτιδας.

  Tα κύρια συμπτώματα της είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια των κινήσεων της άρθρωσης που μπορεί να αντανακλά έως το γόνατο, καθώς και η δυσκαμψία της άρθρωσης.

  Η περίπτωση εμφάνισης νυκτερινού πόνου αποτελεί σημείο προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας.

  Απλές δραστηριότητες όπως το  περπάτημα ή το σήκωμα από το κρεβάτι μπορεί να είναι επώδυνες και δύσκολες. Αν ο ασθενής είναι δέσμιος φαρμάκων, όπως παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, για να επιτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες ή χρειάζεται πατερίτσες, είναι αναγκαίο να εξετάσει την περίπτωση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

  Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία επέμβαση ασφαλής και αποτελεσματική, θα εξαλείψει το πόνο και θα του επιτρέψει στη πλήρη επιστροφή των δραστηριοτήτων του πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου.

  Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα και επιβεβαιώνεται με τον ακτινολογικό έλεγχο.

  Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης μέ πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα. Αποτέλεσμα της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας).Ο στειλεός είναι κατασκευσμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο, ενώ το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση.

  Στην εσωτερική επιφάνεια του κυπελλίου υπάρχει επένδυση από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό) η οποία εξασφαλίζει μακρά διάρκεια ζωής της άρθρωσης.

   

  Η ώρα του χειρουργείου

  Η ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να γίνει με περιοχική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη και σπάνια με γενική νάρκωση. Το χειρουργείο αποτελείται από δύο στάδια:

  1. Προσπέλαση

  Η ποιότητα και το είδος της προσπέλασης είναι πολύ σημαντικά για την αποκατάσταση του ασθενούς και είναι ένα από τα καθοριστικά μέρη του χειρουργείου. Στο ισχίο μπορούν να πραγματοποιηθούν τρεις προσπελάσεις, η πρόσθια, η πλάγια και η οπίσθια. Και οι τρεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε με συμβατικές μεθόδους, είτε με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.

  Μία από τις ελάχιστα επεμβατικές είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) που  σημαίνει Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πρόσθια Ελαχίστης Επεμβατικότητας Προσπέλαση και είναι η μέθοδος με τη λιγότερη αποκόλληση μυών.

  Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής, έιναι η προσέγγιση του ισχίου απο το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται αναμεσα σε δύο μυς, τον ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία.Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Εκτός απο το δέρμα, ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς, χωρίς να τους τραυματίζουμε. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ακριβώς απέναντι απο την κοτύλη με αποτέλεσμα την άριστη ορατότητα της περιοχής.

  2. Εμφύτευση της πρόθεσης

  Ο τρόπος με τον οποίο, δηλαδή, τοποθετείται και σταθεροποιείται η τεχνητή άρθρωση. Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος εξαρτάται από το είδος της πρόθεσης και μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές. Σήμερα υπερισχύουν δύο τύποι εμφυτεύματος. Εκείνοι που χρησιμοποιούν μία ειδική ακριλική ρητίνη και εκείνοι που βασίζονται στην ανάπτυξη του οστού πάνω στο εμφύτευμα, ώστε στην συνέχεια να ενσωματωθεί.

  Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη καινούργιων μεθόδων μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου γίνεται  χωρίς πόνο,  ταχεία ανάρρωση (παραμονή στο νοσοκομείο 2 ημερών) και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

  Αποθεραπεία – Αποκατάσταση

  Όλοι οι ασθενείς κινητοποιούνται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή, και πλήρη φόρτιση του σκέλους.Τις πρώτες δύο εβδομάδες χρησιμοποιούνται πατερίτσες.

  Σε διάστημα 2 ημερών οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο και για έναν περίπου μήνα λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Η πλειοψηφία των ασθενών μετά από 20  περίπου μέρες είναι σε θέση να οδηγήσουν αυτοκίνητο ενώ μετά από 2 μήνες μπορούν να ξεκινήσουν μία ήπια άθληση.

   

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ