Εξάρθρωση επιγονατίδας
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι ορίζεται ως εξάρθρωση επιγονατίδας;
Η εξάρθρωση επιγονατίδας είναι ένας τραυματισμός του γόνατος και αφορά στην μετακίνηση της επιγονατίδας από τη φυσιολογική της θέση. Η εξάρθρωση μπορεί να είναι μερική ή ολική και χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.
Ανατομία επιγονατίδας
Η επιγονατίδα βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος και συνδέει τον τετρακέφαλο με την κνήμη. Είναι το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστό του σώματος, αφού περικλείεται από τον τένοντα του τετρακέφαλου και κινείται πάνω-κάτω κατά την κάμψη και την έκταση του γόνατος.
Ποια είναι τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν μια εξάρθρωση επιγονατίδας;
Η εξάρθρωση επιγονατίδας μπορεί να είναι απόρροια ενός άμεσου τραυματισμού της επιγονατίδας ή μιας πτώσης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης, η επιγονατίδα μπορεί να παρεκτοπιστεί μετά από μια απότομη στροφική κίνηση του γόνατος ή να ευθύνεται σε ανατομικές ανωμαλίες αυτού. Κάποιες ανατομικές ανωμαλίες που ενδέχεται να προκαλέσουν μια εξάρθρωση είναι οι κάτωθι:
- Δυσπλασία μηριαίας τροχαλίας
- Υψηλή θέση της επιγονατίδας (patella alta)
- Γόνατο με έντονη βλαισότητα κ.ά.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς σε μια εξάρθρωση επιγονατίδας;
Ο συγκεκριμένος τραυματισμός μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, όμως κάποιες ομάδες ασθενών έχουν περισσότερες πιθανότητες. Οι ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης εξάρθρωσης επιγονατίδας είναι μικροί σε ηλικία με έντονη δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο επιρρεπείς οι παρακάτω ομάδες:
- Αθλητές των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει άλματα και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης
- Ψηλοί αθλητές
- Χορευτές
- Άτομα με δομικές ανωμαλίες του γόνατος
- Άτομα με αδύναμους μύες ποδιών
- Έφηβα κορίτσια που διακρίνονται από χαλαρότητα συνδέσμων
- Άτομα με περιττά κιλά
- Άτομα με νευρολογικές παθήσεις(π.χ. σύνδρομο Down)
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Κατά την εξάρθρωση, ο ασθενής ακούει ένα χαρακτηριστικό ήχο. Τα βασικά συμπτώματα της εξάρθρωσης επιγονατίδας είναι ο έντονος πόνος και η παραμόρφωση του γόνατος. Η παραμόρφωση είναι αρκετά εμφανής είτε η ρήξη είναι μερική, είτε είναι ολική. Επίσης, η εξάρθρωση χαρακτηρίζεται από:
- Οίδημα
- Δυσκαμψία
- Αδυναμία βάδισης
- Αίσθημα αστάθειας της επιγονατίδας
- Αίμαθρο
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Ο ασθενής με εξάρθρωση επιγονατίδας θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, καθώς απαιτείται άμεση ανάταξή της. Η ανάταξη πραγματοποιείται με ειδικούς χειρισμούς από τον ορθοπαιδικό χειρουργό και η χορήγηση αναλγητικών καθιστά τη διαδικασία ανώδυνη.
Μετά την ανάταξη, ο θεράπων ορθοπαιδικός περνά στη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στην κλινική εξέταση του πάσχοντος μέλους. Μετά την κλινική εξέταση είναι απαραίτητη η διενέργεια απλής ή μαγνητικής τομογραφίας για τυχόν εντοπισμό οστεοχόνδρινων βλαβών.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την εξάρθρωση επιγονατίδας;
Η θεραπεία της εξάρθρωσης επιγονατίδας εξαρτάται κυρίως από την έκταση και τη σοβαρότητα της βλάβης που έχει προκληθεί. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η συντηρητική θεραπεία αποδίδει καρπούς και περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ειδικού νάρθηκα και την αποφόρτιση του σκέλους κατά τη βάδιση με τη χρήση βακτηριών. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα ειδικό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής. Ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση του τραυματισμού ενδέχεται να ξεπεράσει τους τρεις μήνες.
Σε περιπτώσεις όπου η εξάρθρωση επιγονατίδας συνοδεύεται από οστεοχόνδρινες βλάβες ή η εξάρθρωση γίνεται συχνά (καθ’έξιν εξάρθρημα), η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αίτια που προκάλεσαν την εξάρθρωση, όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση γόνατος.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την εξάρθρωση επιγονατίδας. Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν μια πιθανή εξάρθρωση, επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.