Κάταγμα κλείδας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Κάταγμα κλείδας: Τι είναι;

  Ως κάταγμα κλείδας ορίζεται το σπάσιμο ενός βασικού οστού του ώμου, της κλείδας, η οποία είναι o συνδετικός κρίκος του κορμού με το άνω άκρο. Το κάταγμα κλείδας είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και μπορεί να προκληθεί σε άτομα όλων των ηλικιών.

   

  Ανατομία της κλείδας

  Η κλείδα είναι ένα μακρύ και κυματοειδές οστό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα.  Έτσι, γι ’αυτόν τον λόγο σε πολλούς ανθρώπους διακρίνεται εύκολα με γυμνό μάτι. Η επιδερμική της θέση και το σχήμα της  είναι οι αιτίες που το συγκεκριμένο οστό είναι αρκετά επιρρεπές στα κατάγματα. Η κλείδα προστατεύει δομές όπως τη μασχαλιαία αρτηρία και το βραχιόνιο πλέγμα, καθώς και άλλα σημαντικά νεύρα. Επίσης, η λειτουργία της είναι διττή. Πρώτον, μπορεί να εξασφαλίζει στο άνω άκρο το εύρος κίνησης που είναι απαραίτητο και ταυτόχρονα λειτουργεί ως υποστήριγμα για την ωμοπλάτη κρατώντας τη στη θέση της.

   

  Κάταγμα κλείδας: Αίτια πρόκλησης

  Το κάταγμα κλείδας συνήθως προκύπτει από κάποιο άμεσο χτύπημα στον ώμο. Έτσι, μπορεί να προκληθεί είτε από μια πτώση πάνω στον ώμο ή μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Επίσης, η κλείδα μπορεί να σπάσει σε περιπτώσεις όπου η πτώση συμβαίνει πάνω σε τεντωμένο χέρι, κάτι που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά συχνό τραυματισμό σε αθλήματα επαφής(π.χ. πολεμικές τέχνες) ή σε αθλήματα κρούσης(π.χ. ιπποδρομίες). Τέλος, μπορεί να εμφανιστούν και στα παιδιά είτε εξαιτίας κάποιας πτώσης, είτε λόγω κάποιου αδέξιου χειρισμού κατά τη διάρκεια του τοκετού.

   

   

  Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το κάταγμα κλείδας;

  Το κάταγμα κλείδας είναι ένας αρκετά επώδυνος τραυματισμός, ο οποίος εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος στην περιοχή
  • Αδυναμία άρσης του πάσχοντος άκρου
  • Κριγμός κατά την προσπάθεια άρσης του άκρου
  • Παραμόρφωση του ώμου, ο οποίος εμφανίζει κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω
  • Μούδιασμα
  • Εμφάνιση οιδήματος
  • Εμφάνιση εκχυμώσεων (μώλωπες)
  • Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

  Η διάγνωση του κατάγματος κλείδας μπορεί να γίνει εύκολα από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του ο θεράπων ορθοπαιδικός θα ζητήσει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Μέσω αυτών θα μπορέσει να οδηγηθεί σε ασφαλέστερη διάγνωση σχετικά με συνοδά κατάγματα άλλων οστών, όπως αυτά της ωμοπλάτης και του βραχίονα.

  Η διαγνωστική εξέταση εκλογής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η απλή ακτινογραφία.

  Κάταγμα κλείδας: Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία;

  Το κάταγμα κλείδας μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά. Η θεραπεία εκλογής εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό του κατάγματος. Το 80% των περιστατικών κατάγματος κλείδας αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Ειδικότερα, η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Ανάρτηση του ώμου για τέσσερις έως έξι εβδομάδες χρησιμοποιώντας νάρθηκα ακινητοποίησης του ώμου
  • Ανάπαυση και αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων
  • Χρήση αναλγητικών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία

  Όσο διαρκεί η συντηρητική θεραπεία, ο ασθενής εξετάζεται συχνά από τον θεράποντα ορθοπαιδικό, στοχεύοντας στη σωστή αποκατάσταση του κατάγματος. Η πλήρης επούλωση του κατάγματος επιτυγχάνεται στο χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών.

  Αντιθέτως, σε περιπτώσεις όπου το κάταγμα κλείδας συνοδεύεται από διάτρηση του δέρματος, συνοδό τραυματισμό των νευραγγειακών δομών, μεγάλη παρεκτοπιση κατεαγόντων άκρων  το χειρουργείο είναι η θεραπεία εκλογής. Η χειρουργική αποκατάσταση της κλείδας επιτυγχάνεται με τη χειρουργική επέμβαση της οστεοσύνθεσης. Κατά την οστεοσύνθεση χρησιμοποιούνται μεταλλικά ή απορροφήσιμα υλικά, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της οστικής βλάβης.

   

  Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και πιστεύετε ότι έχετε υποστεί κάταγμα κλείδας, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος έχει εξαιρετική εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση καταγμάτων κλείδας και βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και τη θεραπεία εκλογής που ανταποκρίνεται στο ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ