Εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου
Τι είναι η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου;
Η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια συχνή παθολογία του γόνατος, ιδίως σε άτομα μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Σχετίζεται κυρίως με την προοδευτική φθορά του μηνίσκου, αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης των ιστών και των φορτίσεων που δέχεται το γόνατο.
Η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Για τον λόγο αυτό απαιτεί εξατομικευμένη αντιμετώπιση, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Λίγα λόγια για τον μηνίσκο
Ο μηνίσκος είναι ένας ινοχόνδρινος σχηματισμός που βρίσκεται μεταξύ του μηριαίου και του κνημιαίου οστού. Ως βασική λειτουργία έχει την απορρόφηση κραδασμών και τη σωστή κατανομή των φορτίων στο εσωτερικό της άρθρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, οι μικροδομές του μηνίσκου υφίστανται εκφυλιστικές αλλοιώσεις, όπως για παράδειγμα την απώλεια κολλαγόνου. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μειωμένη αντοχή των μηνίσκων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ρήξεων.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου;
Η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου διαφοροποιείται σημαντικά από την τραυματική ρήξη μηνίσκου τόσο ως προς την αιτιολογία όσο και ως προς τα χαρακτηριστικά της. Η τραυματική ρήξη εμφανίζεται συχνότερα σε νεότερους πληθυσμούς, συνήθως μετά από αιφνίδιο και ισχυρό τραυματισμό, όπως περιστροφικές κινήσεις ή πτώσεις.
Σε αντίθεση, η εκφυλιστική ρήξη οφείλεται σε χρόνιες καταπονήσεις και φθορά, χωρίς να απαιτείται σοβαρός τραυματισμός. Επίσης, στις τραυματικές ρήξεις οι βλάβες είναι συνήθως πιο εντοπισμένες, ενώ στις εκφυλιστικές εντοπίζεται μια γενική αποδόμηση της δομής του μηνίσκου.
Εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου & Προδιαθεσικοί παράγοντες
Όπως προαναφέρθηκε, η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου δεν οφείλεται σε συγκεκριμένο τραυματισμό. Εκτός από τη φυσική φθορά των μηνίσκων με το πέρασμα των χρόνων κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εκφυλιστικής ρήξης. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι κάτωθι:
- Παχυσαρκία
- Υπέρχρηση του γόνατος
- Αδύναμοι μηριαίοι μύες
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Η απουσία συμπτωματολογίας οφείλεται στο γεγονός ότι η φθορά τους είναι σταδιακή. Όμως, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Οίδημα
- Έντονο πόνο στο γόνατο κατά την κάμψη του
- Αίσθημα αστάθειας
- Δυσκαμψία γόνατος
- Αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου απαιτεί τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού και την προσεκτική αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.
Επιπλέον, απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), προσφέρουν λεπτομερή απεικόνιση της άρθρωσης, επιτρέποντας την εκτίμηση της σοβαρότητας της βλάβης.
Ωστόσο, η τελική διάγνωση δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις απεικονιστικές εξετάσεις. Η συμβουλή ενός εξειδικευμένου ιατρού, που θα αξιολογήσει συνολικά τα συμπτώματα και τις ανάγκες του ασθενούς, είναι καθοριστικής σημασίας.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου;
Η θεραπεία της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την παρουσία συνοδών παθήσεων (όπως η οστεοαρθρίτιδα) και τις ανάγκες του ασθενούς. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη συντηρητική και τη χειρουργική προσέγγιση.
Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τους περισσότερους ασθενείς και περιλαμβάνει:
- Φαρμακευτική αγωγή: Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.
- Φυσικοθεραπεία: Ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο και βελτίωση της ευλυγισίας.
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων: Αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το γόνατο.
- Ενδοαρθρικές ενέσεις: Ενδαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτικοστεροειδών για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
Όταν τα συμπτώματα παραμένουν ή επιδεινώνονται παρά τη συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική αποκατάσταση του μηνίσκου καθίσταται απαραίτητη. Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί την κύρια μέθοδο παρέμβασης, προσφέροντας μια ελάχιστα επεμβατική λύση.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρήξης, εφαρμόζεται και διαφορετική τεχνική. Αξιολογώντας την κατάσταση, ο θεράπων ορθοπαιδικός θα προτείνει είτε μερική μηνισκεκτομή, όπου αφαιρείται το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου είτε συρραφή μηνίσκου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί η μεταμόσχευση μηνίσκου, κυρίως στην περίπτωση νεότερων ασθενών με έντονη αθλητική δραστηριότητα.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά ορθοπαιδικών προβλημάτων και έχει πραγματοποιήσει μια πληθώρα επεμβάσεων αρθροσκόπησης γόνατος. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου.