Σφυροδακτυλία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

   

  Τι είναι η σφυροδακτυλία;

  Ως σφυροδακτυλία(hammer toe) χαρακτηρίζεται η μόνιμη καμπτική παραμόρφωση των δακτύλων του άκρου ποδός και είναι μια από τις συχνότερες παραμορφώσεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα δάκτυλα του ποδιού, όμως εντοπίζεται συχνότερα στο δεύτερο δάκτυλο και ακολουθεί σε συχνότητα το τρίτο.

  Ειδικότερα, η περιφερειακή φάλαγγα ενός δακτύλου με σφυροδακτυλία είναι μονίμως λυγισμένη προς τα κάτω, προκαλώντας τριβή του δακτύλου κατά τη βάδιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός επώδυνου κάλου στη ραχιαία επιφάνεια του δακτύλου από το παπούτσι, αλλά και στην άκρη του δακτύλου από την επαφή του με το έδαφος. Τέλος, στην πλειονότητα των περιστατικών η σφυροδακτυλία συνυπάρχει και με βλαισό μέγα δάκτυλο, το γνωστό κότσι.

   

  Ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σφυροδακτυλία;

  Η σφυροδακτυλία μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους. Όμως, συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, κυρίως εξαιτίας των ακατάλληλων παπουτσιών που χρησιμοποιούν(στενά ή ψηλοτάκουνα υποδήματα). Επίσης, περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σφυροδακτυλίας έχουν ασθενείς, των οποίων το δεύτερο δάκτυλο του ποδιού είναι μεγαλύτερο από το πρώτο.

   

  Ποια αίτια οδηγούν στην εμφάνισή της;

  Η σφυροδακτυλία, όπως και οι άλλες παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού οφείλονται στην υπερβολική έλξη των εκτεινόντων τενόντων, η οποία συνήθως συνοδεύεται από μυϊκή ανισορροπία. Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση της σφυροδακτυλίας είναι οι κάτωθι:

  • Τραυματισμός στα δάκτυλα του άκρου ποδός ή της κνήμης
  • Ακατάλληλα παπούτσια (ψηλοτάκουνα ή στενά παπούτσια)
  • Κοιλοποδία
  • Πλατυποδία
  • Κληρονομικότητα
  • Διάφορες νευρολογικές βλάβες (π.χ. νόσος Charcot-Marie-Tooth)
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ψωριασική αρθρίτιδα
  • Σακχαρώδης διαβήτης

   

  Σφυροδακτυλία & Συμπτώματα

  Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σφυροδακτυλίας είναι η παραμόρφωση του πάσχοντος δακτύλου και η εκδήλωση πόνου. Ο πόνος που εμφανίζεται εξαιτίας των κάλων ή της υπερκεράτωσης στη ράχη των δακτύλων, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς κατά τη βάδιση αλλά και κατά την εκτέλεση άλλων κινήσεων. Η εξέλιξη της σφυροδακτυλίας είναι προοδευτική. Αρχικά, η παραμόρφωση του δακτύλου είναι εύκαμπτη, όμως σταδιακά γίνεται δύσκαμπτη.

   

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

  Η διάγνωση της σφυροδακτυλίας πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς. Ο θεράπων ορθοπαιδικός πραγματοποιεί ειδικά τεστ κατά την κλινική εξέταση, όμως μερικές φορές είναι απαραίτητη και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων για την τελική διάγνωση. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται και η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, για τη διερεύνηση τυχόν αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

   

  Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη σφυροδακτυλία;

  Η θεραπεία της σφυροδακτυλίας μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και η επιλογή της εξαρτάται από τον βαθμό της πάθησης. Στα αρχικά στάδια, όπου η σφυροδακτυλία είναι εύκαμπτη εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση άνετων παπουτσιών και την αποφυγή ψηλοτάκουνων. Επίσης, η συντηρητική θεραπεία πραγματοποιείται με την τοποθέτηση μικρών σιλικονούχων ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί βοηθούν το πάσχον δάκτυλο να παραμείνει στη σωστή ανατομική του θέση.

  Επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων και σε περιπτώσεις προχωρημένης σφυροδακτυλίας η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Η επιλογή της χειρουργικής μεθόδου εξαρτάται από το είδος της παραμόρφωσης και με το εάν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις.

  Οι εύκαμπτες παραμορφώσεις αντιμετωπίζονται με χειρουργικές μεθόδους που επεμβαίνουν μόνο στα μαλακά μόρια. Αντιθέτως, σε δύσκαμπτες παραμορφώσεις απαιτείται οστεοτομία. Ειδικότερα, ανάλογα με το είδος της σφυροδακτυλίας οι χειρουργικές μέθοδοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι οι κάτωθι:

  • Τενοντομεταφορά των καμπτήρων και των εκτείνοντων τενόντων
  • Επιμήκυνση των εκτείνοντων τενόντων
  • Αρθρόδεση της εγγύς φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης κ.α.

   

  Οι χειρουργικές επεμβάσεις που προαναφέρθηκαν πραγματοποιούνται με γενική ή περιοχική αναισθησία και θεωρούνται χειρουργεία ημέρας. Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής φορά ειδικά υποδήματα για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο χρόνος πλήρους αποθεραπείας ποικίλει, αφού εξαρτάται κυρίως από τη χειρουργική μέθοδο που επιλέγεται.

  Εάν σφυροδακτυλία, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο.  Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές άκρου ποδός και έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλές και απαιτητικές ορθοπαιδικές παθήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ