Ρήξη Μηνίσκου
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι ο μηνίσκος και ποιος ο ρόλος του;
Ο μηνίσκος αποτελεί απαραίτητο τμήμα της άρθρωσης του γόνατος. Για την ακρίβεια υπάρχουν δύο μηνίσκοι σε κάθε γόνατο, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης
Οι μηνίσκοι, αποτελούμενοι από νερό και κολλαγόνο, απορροφούν τους κραδασμούς που προκύπτουν κατά τη βάδιση, την άθληση και οποιαδήποτε δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγονται οι κραδασμοί και οι τραυματισμοί των χόνδρινων αρθρικών επιφανειων. Επιπλέον, οι μηνίσκοι προσφέρουν ελαστικότητα βοηθώντας να εκτελεστεί με ευκολία η οποιαδήποτε κίνηση. Τέλος, ο μηνίσκος βοηθά στη σταθεροποίηση του γονατος
Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Πρόκειται για μία από τις συχνότερες βλάβες του γόνατος, τόσο σε μη ασκούμενους όσο και σε αθλητές. Οι ρήξεις που μπορεί να υποστεί ένας μηνίσκος είναι 2 ειδών: οξεία ή χρόνια εκφυλιστική ρήξη. Η οξεία ρήξη γίνεται με άμεση, απότομη στροφική κάκωση, υπερβαίνοντας τις αντοχές του μηνίσκου και τραυματίζοντάς τον. Η εκφυλιστική ρήξη προκύπτει από χρόνιες επαναλαμβανόμενες μικροκακώσεις.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος διαθέτει πολυετή εμπειρία και άριστη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος. Εφαρμόζει εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο σε κάθε ασθενή, ενώ δεν παραπέμπει σε μεγαλύτερες επεμβατικές διαδικασίες από αυτές που πραγματικά χρειάζονται για τη θεραπεία μίας πάθησης. Επικοινωνήστε μαζί του για περαιτέρω πληροφορίες και κλείστε το ραντεβού σας.
Ποια τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;
Το κυριότερο σύμπτωμα κατά τη ρήξη μηνίσκου είναι ο πόνος στην πλευρά που έχει τραυματιστεί. Εκτός του πόνου, ο παθών νιώθει:
- πρήξιμο
- δυσκαμψία
- «κλείδωμα/block» της άρθρωσης
- δυσκολία στη κίνηση
Τέλος, ο τραυματισμός προκαλεί αστάθεια, καθώς ο μηνίσκος συμβάλλει στην σταθερότητα του γόνατος. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την εκάστοτε ζημιά που έχει προκληθεί, και αντίστοιχα αλλάζει και ο τρόπος αντιμετώπισης.
Ρήξη μηνίσκου: Διάγνωση
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός καταγράφει ένα πλήρες και λεπτομερές ιστορικό, προχωρά σε κλινική εξέταση και παραπέμπει τον ασθενή για απεικονιστικές εξετάσεις. Κατά την κλινική εξέταση πραγματοποιούνται μία σειρά ελέγχων από τον ιατρό ως προς την κινητικότητα της άρθρωσης σε συνάρτηση με τα παρουσιαζόμενα συμπτώματα. Επίσης, η ακτινογραφία βοηθάει ώστε να αποκλειστούν άλλες πιθανές βλάβες, ενώ η μαγνητική τομογραφία παρέχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος.
Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη μηνίσκου;
Όπως σε σχεδόν κάθε κάκωση, έτσι και στη ρήξη μηνίσκου υπάρχει η συντηρητική και η χειρουργική θεραπεία. Η επιλογή της ακολουθούμενης θεραπείας εξαρτάται από:
- το είδος και το μέγεθος της βλάβης
- τη χρήση της άρθρωσης από τον ασθενή, όπως αθλητικές δραστηριότητες
- την ηλικία
Συντηρητική αντιμετώπιση
Περιλαμβάνει αποχή από δραστηριότητες, ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και φυσικοθεραπείες οι οποίες βοηθούν σημαντικά στην ανάκτηση της κινητικότητας. Επίσης η παγοθεραπεία ανακουφίζει και μειώνει το οίδημα, ενώ παράλληλα μπορεί να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Τέλος, συστήνεται η ελαστική επίδεση του γόνατου ή ειδική θεραπευτική επιγονατίδα.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αρθροσκόπηση γόνατος. Παρόλο που πρόκειται για χειρουργική επέμβαση, κατατάσσεται στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Στην πραγματικότητα, πραγματοποιούνται 2 μικρές τομές 3-5 χιλιοστών στο γόνατο, προκειμένου να εισαχθεί το αρθροσκόπιο. Αυτό φέρει κάμερα και φως, ώστε να μπορεί ο ιατρός να ενεργεί στοχευμένα και να έχει σαφή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης. Έτσι, μπορεί να εντοπίσει τη βλάβη και να τη επιδιορθώσει. Στο τέλος, ο χειρουργός συρράπτει τις τομές και τοποθετεί ελαστικό επίδεσμο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 20 έως 60 λεπτά και ο ασθενής είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το νοσοκομείο μετά το χειρουργείο.
Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη ώστε να μην δημιουργηθεί επιπρόσθετη καταπονηση της άρθρωσης. Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή ελαφριά γενική αναισθησία, κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αποφασίζεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό και τον Αναισθησιολόγο.
Μετεγχειρητικά
Μετά το χειρουργείο, ακολουθεί ένας κύκλος ασκήσεων και φυσικοθεραπειών για την αποκατάσταση του γόνατος και την επιστροφή στην καθημερινότητα. Τις πρώτες μέρες συνήθως χρειάζεται να περιοριστούν οι έντονες κινήσεις και η επιβάρυνση.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, ώστε η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες να γίνει ταχύτερα και χωρίς επιπλοκές.
Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Η ρήξη μηνίσκου είναι η πιο συχνή βλάβη που μπορεί να υποστεί η άρθρωση του γόνατος. Οι ρήξεις μηνίσκου χωρίζονται ως εξής:
- Η οξεία ρήξη μηνίσκου μπορεί να επέλθει μετά από κάποια στροφική κάκωση, όταν ο ασθενής υπερβεί τις αντοχές του μηνίσκου.
- Η χρόνια εκφυλιστική ρήξη προκαλείται από χρόνιους μικροτραυματισμούς στην άρθρωση του γόνατος.
Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής που έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου;
- Πρήξιμο
- Πόνος
- Αίσθημα αστάθειας
- Περιορισμός της κίνησης
- Κλείδωμα της άρθρωσης
Σε ποιες εξετάσεις θα υποβληθεί ο ασθενής για την διάγνωση της ρήξης;
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή ως προς την κινητικότητα της άρθρωσης και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του. Οι απεικονιστικές εξετάσεις, π.χ. ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία, επιβεβαιώνουν την ρήξη και ο Ορθοπαιδικός μπορεί να κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.
Ποιες θεραπείες μπορούν να ακολουθηθούν;
Η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου συνιστά είτε τη συντηρητική θεραπεία, είτε τη χειρουργική αντιμετώπιση. Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από το είδος της ρήξης, την ηλικία του ασθενούς και την χρήση της άρθρωσης από τον ασθενή.
Ποια χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της ρήξης;
Η ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται χειρουργικά μόνο εάν το κρίνει απαραίτητο ο Ορθοπαιδικός και στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επέμβαση που διενεργείται είναι η αρθροσκόπηση γόνατος, η οποία είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική περίοδος;
Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού και ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπειών που θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της άρθρωσης και στην άμεση αποκατάσταση.