Τροχαντηρίτιδα ισχίου
Τι ορίζεται ως τροχαντηρίτιδα ισχίου;
Ως τροχαντηρίτιδα ισχίου ορίζεται η εκδήλωση φλεγμονής στον ορογόνο θύλακα που εντοπίζεται πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα του ισχίου. Ο ορογόνος θύλακας του ισχίου είναι σημαντικός για τη λειτουργία της άρθρωσης, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών και στην προστασία των οστών από τη μεταξύ τους τριβή.
Πρόκειται για μια επώδυνη πάθηση και είναι πιο επιρρεπές το γυναικείο φύλο άνω των 50 ετών. Επίσης, η τροχαντηρίτιδα ισχίου αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στο ισχίο σε αθλητές που καταπονούν τα ισχία τους κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων (π.χ. δρομείς).
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της τροχαντηρίτιδας ισχίου;
Το βασικό αίτιο πρόκλησης της τροχαντηρίτιδας ισχίου είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του ισχίου κατά τη διάρκεια καθημερινών ή αθλητικών δραστηριοτήτων. Η υπέρχρηση της άρθρωσης προκαλεί τον ερεθισμό του ορογόνου θύλακα, προκαλώντας φλεγμονή.
Εκτός από τη συχνή καταπόνηση της άρθρωσης, η τροχαντηρίτιδα ισχίου ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας κάποιου τραυματισμού της άρθρωσης του ισχίου. Τέλος, προβλήματα που σχετίζονται με τη στάση του σώματος (π.χ. σκολίωση) ενδέχεται να προκαλέσουν υπερβολική πίεση στον ορογόνο θύλακο, συμβάλλοντας στην εμφάνιση τροχαντηρίτιδας.
Τροχαντηρίτιδα ισχίου & Προδιαθεσικοί παράγοντες
Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης τροχαντηρίτιδας ισχίου είναι οι κάτωθι:
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Παχυσαρκία
- Κακή στάση σώματος
- Ανατομικές ανωμαλίες του κάτω άκρου
- Οσφυαλγία
- Ανισοσκελία
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση του ισχίου
- Οστεόφυτα ή εναποθέσεις ασβεστίου
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Δυσλειτουργίες θυρεοειδούς αδένα
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η τροχαντηρίτιδα ισχίου;
Τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας ενδέχεται να εμφανιστούν απότομα ή να επιδεινώνονται σταδιακά. Η τροχαντηρίτιδα ισχίου είναι μια αρκετά επώδυνη πάθηση που εκδηλώνεται με πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου. Ο πόνος αυτός αρχικά εμφανίζεται τοπικά , όμως σταδιακά εξαπλώνεται σε όλον τον μηρό, χωρίς όμως να φτάνει στον άκρο πόδα. Επίσης, ο πόνος επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (π.χ. ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, πολύωρη ορθοστασία κ.ά.).
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της τροχαντηρίτιδας ισχίου θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα συμπτώματα της είναι κοινά με αυτά άλλων παθήσεων του ισχίου πολλές φορές η διάγνωση είναι λανθασμένη. Οι πιο συχνές παθήσεις με τις οποίες συγχέεται η τροχαντηρίτιδα ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα, το σύνδρομο του κροτούντος ισχίου και η ινομυαλγία.
Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια η κλινική εξέτασή του. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ο ασθενής υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμασίες(π.χ. δοκιμασία Faber). Η τελική διάγνωση προκύπτει μέσω απεικονιστικών εξετάσεων μέσω των οποίων αποκλείονται τραυματισμοί ή άλλες παθολογικές καταστάσεις του ισχίου. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιείται η διάγνωση είναι η απλή ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία, ο υπέρηχος και το σπινθηρογράφημα οστών.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας ισχίου;
Η τροχαντηρίτιδα ισχίου αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά, ενώ η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά σπάνια. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία της τροχαντηρίτιδας περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων αποφεύγοντας αυτές που καταπονούν την άρθρωση του ισχίου
- Χρήση βοηθημάτων βάδισης
- Παγοθεραπεία
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Απώλεια βάρους (εάν είναι απαραίτητο)
- Τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών
- Φυσικοθεραπεία
- Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο
Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Οι περιπτώσεις που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς τα συντηρητικά μέτρα είναι αποτελεσματικά. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης ισχίου. Μέσω μικρών τομών αφαιρείται ο ορογόνος θύλακας και ο ασθενής ανακουφίζεται οριστικά από τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως σχετίζονται με την τροχαντηρίτιδα ισχίου, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλές και απαιτητικές ορθοπαιδικές παθήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;
Το βασικό αίτιο εμφάνισης της τροχαντηρίτιδας είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κατά τη διάρκεια καθημερινών η αθλητικών δραστηριοτήτων. Εκτός από την υπέρχρηση της άρθρωσης για την εμφάνισή της μπορεί να ευθύνεται κάποιος τραυματισμός του ισχίου ή προβλήματα που σχετίζονται με τη στάση σώματος του ασθενούς.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης;
Η εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω προδιαθεσικούς παράγοντες:
- Κακή στάση σώματος
- Υπερβολικό βάρος
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ανισοσκελία
- Οστεόφυτα κ.ά.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η τροχαντηρίτιδα ισχίου;
Το βασικό σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι ο πόνος στην περιοχή του ισχίου. Ο πόνος εντοπίζεται εξωτερικά και στην αρχή είναι τοπικός, ενώ εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ο πόνος μπορεί να επεκταθεί σε όλο τον μηρό.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων και τραυματισμών.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της;
Η τροχαντηρίτιδα ισχίου αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με συντηρητικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ανάπαυση, τροποποίηση δραστηριοτήτων, χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών κ.ά. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει καρπούς και η τροχαντηρίτιδα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.