Παγωμένος ώμος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι ορίζεται ως παγωμένος ώμος;

    Ως παγωμένος ώμος, ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου, ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η άρθρωση του ώμου εμφανίζει μεγάλη δυσκαμψία και οξύ πόνο. Είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, η οποία περιορίζει σημαντικά την κινησιολογία του ώμου. Ο παγωμένος ώμος, αν και δε χαρακτηρίζεται ως μια επικίνδυνη πάθηση, μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Παγωμένος ώμος: Αίτια & Προδιαθεσικοί παράγοντες

    Το βασικό αίτιο εκδήλωσης του παγωμένου ώμου είναι η πρόκληση φλεγμονής στον αρθρικό θύλακο και στους συνδέσμους που τον περιβάλλουν. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένα αίτια, όπως ένας τραυματισμός του ώμου ή άλλες κακώσεις της περιοχής (π.χ. σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης).  Επίσης, η ακινητοποίηση του ώμου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα μετά από ένα χειρουργείο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνισή του.  Όμως, τα ακριβή αίτια εμφάνισης του παγωμένου ώμου δεν έχουν καθοριστεί απόλυτα από την ιατρική κοινότητα.  Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις ο παγωμένος ώμος εκδηλώνεται χωρίς σαφή αιτιολογία (ιδιοπαθής παγωμένος ώμος).

    Κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του παγωμένου ώμου:

    • Ηλικία και φύλο: αν και μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες από 40 έως 60 ετών.
    • Διαταραχές θυρεοειδούς: ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια στιγμή τη ζωή τους συμφυτική θυλακίτιδα.
    • Σακχαρώδης διαβήτης: ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή του παγωμένου ώμου.
    • Διάφορες ασθένειες: καρδιαγγειακές παθήσεις, η νόσος Parkinson και η φυματίωση έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση παγωμένου ώμου.

     

    Ποια είναι τα στάδια του παγωμένου ώμου και ποια συμπτώματα χαρακτηρίζουν το κάθε στάδιο;

    Τα συμπτώματα της πάθησης εμφανίζονται σταδιακά και όσο περνά ο καιρός επιδεινώνονται.  Ο παγωμένος ώμος ανάλογα με τα συμπτώματα χωρίζεται σε τρία στάδια:

    Στάδιο 1: σε αυτό το στάδιο ξεκινά η εκδήλωση της φλεγμονής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη  σταδιακή μείωση του εύρους κινήσεων του ώμου. Κάθε απόπειρα του ασθενούς να κινήσει τον ώμο του συνοδεύεται από οξύ πόνο. Το πρώτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει από έξι έως εννέα μήνες.

    Στάδιο 2: στο στάδιο αυτό ο πόνος υποχωρεί, όμως η δυσκαμψία παραμένει, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του ασθενούς. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως εννέα μήνες.

    Στάδιο 3: στο τρίτο στάδιο ξεκινά η σταδιακή αποκατάσταση του ώμου. Ο πόνος αρχίζει να μειώνεται και το εύρος κίνησης του ώμου μέρα με τη μέρα βελτιώνεται.

     

    Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

    Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται κατόπιν της λήψης λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Κατά την κλινική εξέταση ο ορθοπαιδικός εξετάζει μέσω δοκιμασιών το εύρος κίνησης του ώμου. Τέλος, μπορεί να απαιτηθεί και η διενέργεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης, κυρίως μαγνητικής τομογραφίας.  Η μαγνητική τομογραφία πραγματοποιείται για τη διερεύνηση της αιτίας πρόκλησης του παγωμένου ώμου και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων (π.χ. οστεοαρθρίτιδα).

    Παγωμένος ώμος: Αντιμετώπιση

    Ο παγωμένος ώμος μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητικά μέτρα ή με χειρουργική επέμβαση. Στα δύο πρώτα στάδια του συνδρόμου συνήθως εφαρμόζονται συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης. Αν και η συντηρητική θεραπεία απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποδώσει καρπούς, συνήθως είναι επιτυχής. Ειδικότερα, εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα:

    • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
    • Φυσικοθεραπεία
    • Έγχυση κορτιζόνης
    • Χορήγηση ενέσιμων αυτόλογων αυξητικών παραγόντων

    Εάν το εύρος της κίνησης του ώμου δε βελτιώνεται ούτε στο ελάχιστο, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος. Η χειρουργική αποκατάσταση του ώμου πραγματοποιείται μέσω της αρθροσκόπησης ώμου. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εξασφαλίζει στον ασθενή άμεση επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο μετεγχειρητικός πόνος και οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές σχεδόν εκμηδενίζονται και η επέμβαση εξασφαλίζει άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

     

    Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αρθροσκόπηση ώμου και βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τον παγωμένο ώμο. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση για το ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ