Ρήξη επιχείλιου χόνδρου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η ρήξη επιχείλιου χόνδρου;

    Ως ρήξη επιχείλιου χόνδρου ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο επιχείλιος χόνδρος του ώμου μας τραυματίζεται. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένα δακτυλίδι συνδετικού ιστού και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό  στη σταθεροποίηση του ώμου μας. Ταυτοχρόνως, όμως ο επιχείλιος χόνδρος εξασφαλίζει στην άρθρωση του ώμου μας τη δυνατότητα να κινείται.  Περιβάλλοντας την ωμογλήνη, αυξάνει το βάθος της με αποτέλεσμα να εφάπτεται καλύτερα η περιοχή του βραχιόνιου.

     

    Είδη ρήξεων επιχείλιου χόνδρου

    Τα είδη ρήξεων επιχείλιου χόνδρου είναι τρία. Πιο συγκεκριμένα, οι ρήξεις που μπορεί να προκληθούν είναι:

    • Πρόσθιου επιχείλιου( ή κακώσεις τύπου Bankart): οι ρήξεις αυτές είναι και οι πιο συχνά εμφανιζόμενες.
    • Οπισθίου επιχείλιου(ή κακώσεις τύπου Κim): πρόκειται για ρήξεις που εμφανίζονται πιο σπάνια.
    • Άνω επιχείλιου (ή κακώσεις τύπου SLAP- Superior Labrum Anterior & Posterior): λαμβάνουν χώρα στο άνω χείλος του χόνδρου. Συνήθως συμβαίνει σε αθλητές κατά τη διάρκεια αθλημάτων που πρέπει να χρησιμοποιούν το χέρι τους πιο ψηλά από το οριζόντιο επίπεδο, πάνω από το επίπεδο του ώμου (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ κ.ά.).

     

    Πώς μπορεί να προκληθεί η ρήξη επιχείλιου χόνδρου;

    Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου προκαλείται κυρίως στις νεαρές ηλικίες κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, κάποιας πτώσης ή εξαιτίας κάποιου τροχαίου ατυχήματος. Αυτή η ρήξη ονομάζεται οξεία. Επίσης, η συνεχόμενη καταπόνηση της άρθρωσης του ώμου από νέους αθλητές μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνια ρήξη επιχείλιου χόνδρου. Αντιθέτως, ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν ρήξη επιχείλιου χόνδρου λόγω εκφυλιστικής αιτιολογίας.

    Ρήξη επιχείλιου χόνδρου & Συμπτώματα

    Η ρήξη επιχείλιου χόνδρου εκδηλώνεται κυρίως με έντονο πόνο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον ασθενή. Ο πόνος χαρακτηρίζει όλη την άρθρωση του ώμου και εντείνεται κατά την εκτέλεση καθημερινών κινήσεων ή διάφορων αθλητικών δραστηριοτήτων που απαιτούν τη συμμετοχή της άρθρωσης. Εκτός από τον πόνο, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται και κάποια αστάθεια στον ώμο του κατά την κίνηση. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί πιθανή εμπλοκή του ώμου κατά την προσπάθεια κίνησης του άκρου, ακόμα και αίσθημα αδυναμίας.

     

    Πώς γίνεται η διάγνωση μιας πιθανής ρήξης επιχείλιου χόνδρου;

    Η διάγνωση μιας ρήξης επιχείλιου χόνδρου γίνεται συνδυαστικά. Ειδικότερα, ένας έμπειρος ορθοπαιδικός, πριν την κλινική εξέταση του ασθενούς πρέπει να προχωρήσει στη λήψη του ιστορικού του. Μετά τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ένας έμπειρος ορθοπαιδικός θα προχωρήσει στην κλινική εξέτασή του, η οποία θα περιλαμβάνει ψηλάφηση και ειδικές δοκιμασίες άρθρωσης. Τέλος, θα συσταθεί και η διενέργεια μαγνητικού αρθρογραφήματος ώμου ή μαγνητικής τομογραφίας. Η απεικονιστική εξέταση είναι απαραίτητη αν υπάρχει υποψία ρήξης επιχείλιου χόνδρου, αφού πολλές φορές μπορεί εκτός από τη ρήξη να συνυπάρχουν και συνοδές κακώσεις στην περιοχή του ώμου.

     

    Αντιμετώπιση ρήξης επιχείλιου χόνδρου

    Η θεραπεία εκλογής για την κάθε περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι παρακάτω:

    • Ηλικία ασθενούς
    • Το μέγεθος της κάκωσης και το είδος της
    • Το είδος και το επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας του ασθενούς
    • Πιθανό προηγούμενο χειρουργείο στο σημείο του ώμου

    Σίγουρα μια τέτοια ρήξη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό, όπως ο Νίκος Βέργαδος. Οι οξείες ρήξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα χειρουργικά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάστασης αστάθειας  της άρθρωσης.

    Σε περιπτώσεις που η ρήξη δεν είναι πολύ μεγάλη σε πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

    • Ακινητοποίηση του ώμου
    • Χρήση παυσιπόνων
    • Φυσικοθεραπείες

    Όμως, η οριστική αντιμετώπιση της ρήξης επιχείλιου χόνδρου γίνεται χειρουργικά με την αρθροσκόπηση ώμου. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία μέσω μικρών τομών εισάγει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός τα εργαλεία του. Εκτός των εργαλείων, εισάγεται και μια κάμερα, η οποία εξασφαλίζει στον χειρουργό την καλύτερη δυνατή εικόνα της άρθρωσης που χειρουργεί. Με τη διαδικασία της αθροσκόπησης επιτυχγάνεται  η συρραφή του επιχείλιου χόνδρου και αποκαθίσταται άλλες τυχόν βλάβες που έχουν προκύψει.

     

    Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος, έχοντας πλούσια εμπειρία σε περιστατικά ορθοπαιδικών προβλημάτων και έχοντας πραγματοποιήσει μια πληθώρα επεμβάσεων Αρθροσκοπικής Χειρουργικής, θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη ρήξη επιχείλιου χόνδρου.

     

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ