Οστεοαρθρίτιδα
Τι ορίζεται ως οστεοαρθρίτιδα;
Ως οστεοαρθρίτιδα (ή εκφυλιστική αρθροπάθεια) είναι μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί τον σταδιακό εκφυλισμό των αρθρώσεων που προσβάλλει, καταστρέφοντας την άρθρωση. Ο χόνδρος της άρθρωσης που προσβάλλεται γίνεται τραχύς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την τριβή των οστών και εν συνεχεία βλάβη στον χόνδρο. Η κατάσταση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στην πάσχουσα άρθρωση, επιδεινώνοντας τη δυσκαμψία της.
Η φθορά αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αφού προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση της πάσχουσας άρθρωσης. Ο συγκεκριμένος τύπος αρθρίτιδας είναι ο πιο συχνός και εμφανίζεται κατεξοχήν στο γυναικείο φύλο. Τέλος, όσο η ηλικία αυξάνει, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισής της, αφού συνήθως εντοπίζεται σε άτομα άνω των 45ετών.
Ποιες αρθρώσεις προσβάλλει η οστεοαρθρίτιδα;
Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση και ειδικά σε αυτές που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό. Πιο συχνά εμφανίζεται σε μια από τις παρακάτω αρθρώσεις:
- Γόνατο
- Ισχίο
- Ώμους
- Χέρια
- Μεγάλα δάκτυλα ποδιών κ.ά.
Αίτια & Παράγοντες κινδύνου οστεοαρθρίτιδας
Τα ακριβή αίτια πρόκλησης της οστεοαρθρίτιδας δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια. Ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι παράγοντες ότι μπορεί να την προκαλέσουν. Οι παράγοντες αυτοί αναφέρονται κάτωθι:
- Γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες
- Παχυσαρκία
- Υπέρχρηση των αρθρώσεων λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων
- Τραυματισμοί αρθρώσεων
- Παθήσεις αρθρώσεων που προκαλούν κακή ευθυγράμμιση της άρθρωσης
- Εμμηνόπαυση
- Διάφορες παθήσεις (π.χ. αγγειακή νέκρωση)
Επίσης, η ηλικία και το φύλο καθορίζουν την εμφάνισή της, όμως ο καθένας μπορεί να εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα. Συνήθως πλήττει τις γυναίκες άνω των 45 ετών, προσβάλλοντας κυρίως τις αρθρώσεις των χεριών και των γονάτων.
Οστεοαρθρίτιδα & Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οστεοαθρίτιδας επιδεινώνονται σταδιακά όπως και η νόσος. Ειδικότερα, οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πόνος: ο πόνος εντείνεται κατά την κίνηση της άρθρωσης παρατεταμένα ή στο τέλος της ημέρας. Τέλος, μπορεί να εντοπίζεται μόνο στην πάσχουσα άρθρωση ή να αντανακλά και σε άλλα σημεία του σώματος.
- Δυσκαμψία: έντονη δυσκαμψία εμφανίζει η άρθρωση κατόπιν πολύωρης ανάπαυσης. Η δυσκαμψία αυτή υποχωρεί σταδιακά με την κίνηση της άρθρωσης, όμως προοδευτικά θα επιδεινώνεται, θα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, καθιστώντας την άρθρωση δυσλειτουργική.
- Οίδημα: το πρήξιμο στην πάσχουσα άρθρωση μπορεί να προκληθεί είτε από τη συσσώρευση υγρού, είτε από τη δημιουργία οστεοφύτων.
- Κριγμός: η κίνηση της πάσχουσας άρθρωσης συνοδεύεται από έναν κριγμό.
- Χωλότητα/ Ανισοσκελία: αυτά τα συμπτώματα αφορούν οστεοαρθρίτιδες του ισχίου ή του γόνατος.
Διάγνωση οστεοαρθρίτιδας
Η μεθοδική κλινική εξέταση από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό σε συνδυασμό με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς συμβάλλει στη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας. Η ακριβέστερη διάγνωση επιτυγχάνεται κατόπιν διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων όπως απλή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Συνήθως προτείνεται η μαγνητική τομογραφία, η οποία απεικονίζει λεπτομερώς τον αρθρικό χόνδρο και τους τένοντες γύρω από αυτόν. Σε περιπτώσεις όπου είναι αναγκαίος ο αποκλεισμός άλλων παθήσεων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) ίσως απαιτηθούν αιματολογικές εξετάσεις.
Οστεοαρθρίτιδα: Ποια είναι η θεραπεία εκλογής;
Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι στην πλήρη αποκατάσταση της βλάβης του χόνδρου. Επίσης, η ιδανική θεραπεία για τον κάθε ασθενή ποικίλει, αφού εξαρτάται από το στάδιό της και την ηλικία του ασθενούς.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Χορήγηση παυσίπονων & αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Ξεκούραση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν την άρθρωση
- Μείωση σωματικού βάρους
- Φυσικοθεραπεία
- Έγχυση υαλουρονικού οξέος ή κορτιζόνης στην πάσχουσα άρθρωση
- Βιολογικές θεραπείες (PRP)
Επί αποτυχίας των συντηρητικών μέτρων αντιμετώπισης, η θεραπεία εκλογής είναι χειρουργική με την επέμβαση της αρθροπλαστικής (γόνατος ή ισχίου). Η αρθροπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζονται πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις. Κατά την αρθροπλαστική, η φθαρμένη άρθρωση αντικαθίσταται από ειδικές προθέσεις, οι οποίες αποκαθιστούν πλήρως τη λειτουργικότητά της.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας, ο έμπειρος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νικόλαος Βέργαδος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Ο Δρ. Βέργαδος έχει πραγματοποιήσει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις αρθροπλαστικής για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για την άμεση αντιμετώπιση του ορθοπαιδικού σας προβλήματος.
<
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας;
Δεν υπάρχουν ακριβή αίτια που προκαλούν την οστεοαρθρίτιδα, παρά μόνο παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι οι εξής:
- Κληρονομικότητα και γενετικοί παράγοντες
- Υπερβολικό σωματικό βάρος
- Υπερχρήση και καταπόνηση των αρθρώσεων
- Τραυματισμός
- Εμμηνόπαυση
- Παθήσεις που προκαλούν την ευθυγράμμιση τους
- Ηλικία, καθώς, συνήθως συναντάται σε ασθενείς άνω των 45 ετών
Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
Σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να μην υπάρξουν κάποια συμπτώματα και με την επιδείνωση της πάθησης εμφανίζονται τα εξής:
- Έντονος πόνος στις αρθρώσεις, κυρίως κατά την κίνηση
- Περιορισμός της κίνησης
- Πρήξιμο στην πάσχουσα περιοχή
- Κριγμός
- Ανισοσκελία
Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοαρθρίτιδα;
Κατά την επίσκεψη του ασθενούς στο ιατρείο, ο Ορθοπαιδικός θα προβεί σε κλινική εξέταση και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του. Για την επιβεβαίωση της πάθησης είναι πολύ σημαντική η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων, π.χ. μαγνητική τομογραφία, αλλά και οι αιματολογικές εξετάσεις.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της;
Η θεραπεία αντιμετώπισης ποικίλει και εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς. Μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε μέσω της συντηρητικής θεραπείας, είτε μέσω της χειρουργικής αντιμετώπισης. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα εξής:
- Ξεκούραση
- Φυσικοθεραπείες
- Βιολογικές θεραπείες (PRP)
- Στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Απώλεια βάρους
- Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος
Πότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση;
Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα. Η μέθοδος που πραγματοποιείται είναι η αρθροπλαστική, η οποία αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και διαθέτει άψογα αποτελέσματα.