Αρθρίτιδα ώμου

Τι ορίζεται ως αρθρίτιδα ώμου;

Η αρθρίτιδα ώμου είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί εκφυλισμό της άρθρωσης του ώμου. Η άρθρωση που υφίσταται τη μεγαλύτερη βλάβη σε αυτή την περίπτωση συνήθως  είναι η γληνοβραχιόνιος άρθρωση. Ο ώμος είναι η τρίτη σε σειρά άρθρωση που εκδηλώνει αρθρίτιδα, μετά το ισχίο και το γόνατο.

 

Ποια είναι τα αίτια της αρθρίτιδας ώμου;

Η αρθρίτιδα συνήθως είναι απόρροια της φυσιολογικής φθοράς των αρθρώσεων, η οποία προκαλείται με την πάροδο του χρόνου(πρωτοπαθής αρθρίτιδα). Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην εκφύλιση της άρθρωσης του ώμου εξαιτίας κάποιου παλαιότερου τραυματισμού (μετατραυματική αρθρίτιδα).

 

Αρθρίτιδα ώμου: Ποιες είναι οι μορφές της;

Η αρθρίτιδα ώμου διακρίνεται στους παρακάτω τύπους:

 • Οστεοαρθρίτιδα ώμου: είναι ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας, η οποία προκαλεί τη σταδιακή φθορά της άρθρωσης του ώμου. Ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται, επιτρέποντας έτσι στα οστά της άρθρωσης να τρίβονται μεταξύ τους.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: είναι μια αυτοάνοση νόσος και προσβάλλει και τους δύο ώμους ταυτοχρόνως.
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα: αυτός ο τύπος αρθρίτιδας προκαλείται κατόπιν κάποιου σοβαρού τραυματισμού του ώμου.
 • Αρθρίτιδα λόγω χρόνιας ρήξης του στροφικού πετάλου: ο συνεχής τραυματισμός τενόντων του ώμου μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη του στροφικού πετάλου. Η ρήξη αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση αρθρίτιδας.

 

Αρθρίτιδα ώμου: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωσή της;

Πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση αρθρίτιδας ώμου(οστεοαρθρίτιδας) είναι τα άτομα άνω των 50 ετών. Επίσης, άλλες μορφές αρθρίτιδας ώμου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί και σε πιο  νέα άτομα.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η αρθρίτιδα ώμου;

Το είδος των συμπτωμάτων και η έντασή τους ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και είναι ανάλογα της έκτασης της βλάβης που έχει υποστεί ο χόνδρος. Η έναρξη των συμπτωμάτων στην πλειονότητα των περιστατικών δεν θορυβεί τον ασθενή και ο ίδιος δεν δίνει την πρέπουσα σημασία. Όμως, σταδιακά τα συμπτώματα επιδεινώνονται, δυσχεραίνοντας τον ασθενή στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων του.

Ειδικότερα, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αρθρίτιδα ώμου είναι ο οξύς πόνος στην πάσχουσα άρθρωση, η δυσκαμψία και ο περιορισμός του εύρους κίνησής της. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να έχει την αίσθηση κριγμού μέσα στον ώμο κατά την κίνησή του.

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας στην εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων ή στην άρση βαριών αντικειμένων. Επιπροσθέτως, ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ισχυρός κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξυπνώντας τους ασθενείς.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αρθρίτιδας ώμου;

Ένας έμπειρος ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί οδηγηθεί στη διάγνωση μέσα από τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την ενδελεχή κλινική εξέτασή του. Συμπληρωματικά, εάν καταστεί αναγκαίο για τη διάγνωση, ο θεράπων ορθοπαιδικός ίσως προτείνει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό τυχόν οστεόφυτων στην άρθρωση.

αρθρίτιδα ώμου

 

Αρθρίτιδα ώμου & Θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση και ο άμεσος σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία της αρθρίτιδας δεν στοχεύει στην επαναφορά της άρθρωσης στην αρχική της μορφή, αλλά στην αναστολή της εκφύλισής της.

Το στάδιο της πάθησης είναι καθοριστικός παράγοντας για το σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου. Ειδικότερα, ο θεράπων ιατρός μετά τη σταδιοποίηση της νόσου, κατευθύνει τον ασθενή σχετικά με το είδος της θεραπείας. Η αρθρίτιδα ώμου μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική ή με χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της πάθησης περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 • Ξεκούραση του πάσχοντος μέλους
 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Φυσικοθεραπεία
 • Φαρμακευτική αγωγή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών
 • Έγχυση υαλουρονικού οξέος
 • Τοπικές εγχύσεις πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Σε περιστατικά όπου η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική. Οι χειρουργικές επιλογές για την ανακούφιση των ασθενών είναι η αρθροσκόπηση και η αρθροπλαστική ώμου. Αναλόγως των βλαβών που έχουν προκληθεί στην άρθρωση, ο θεράπων ορθοπαιδικός θα επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο αρθροπλαστικής.

 

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που ενδεχομένως να υποδηλώνουν αρθρίτιδα ώμου, επικοινωνήστε άμεσα με τον πεπειραμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος έχει αντιμετωπίσει χειρουργικά με επιτυχία πολλά περιστατικά αρθρίτιδας ώμου και βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση, σχεδιάζοντάς σας την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ