Categories
Blog

Νεύρωμα Μόρτον

 

Τι είναι το νεύρωμα Μόρτον;

Ως νεύρωμα Μόρτον(νευρίνωμα Μόρτον) ορίζεται η παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση ενός καλοήθους όγκου, ενός νευρώματος. Πρόκειται για μια νευροπάθεια που αφορά τα κοινά δακτυλικά νεύρα του άκρου ποδός. Ειδικότερα, το κοινό δακτυλικό νεύρο παγιδεύεται στις κεφαλές των μεταταρσίων. Οι πιο κοινές θέσεις εμφάνισής του είναι ανάμεσα στην κεφαλή του 3ου και του 4ου μεταταρσίου.

Ο όρος «νεύρωμα» έχει επικρατήσει, αλλά δεν φαίνεται να αποδίδει με ακρίβεια την κατάσταση, καθώς χρησιμοποιείται για έναν όγκο του νευρικού ιστού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χαρακτηρίζει απλώς μια διόγκωση ενός δακτυλικού νεύρου.

 

Πού οφείλεται η εκδήλωσή του;

Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνισή του δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια, όμως φαίνεται να προκαλείται από συμπιεστικά φαινόμενα. Κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσής του. Ειδικότερα, οι προδιαθεσικοί παράγοντες αυτοί  είναι οι κάτωθι:

 

Ποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του νευρώματος Μόρτον;

Το νεύρωμα Μόρτον εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο φύλο, εξαιτίας της συχνής και επαναλαμβανόμενης χρήσης των ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Τα ψηλοτάκουνα ασκούν μεγάλη πίεση στα μετατάρσια, ευνοώντας έτσι την εκδήλωση του νευρώματος Μόρτον. Επίσης, η εκδήλωσή του είναι αρκετά συχνή σε αθλητές που καταπονούν σε μεγάλο βαθμό τον άκρο πόδα(π.χ. δρομείς) ή που φορούν υπερβολικά σφιχτά υποδήματα, όπως για παράδειγμα οι χορευτές μπαλέτου και οι σκιέρ.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το νεύρωμα Μόρτον;

Δεν εντοπίζεται κάποια εξωτερική ένδειξη της πάθησης. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το νεύρωμα Μόρτον είναι τα κάτωθι:

  • Αίσθηση ότι ο ασθενής περπατά πάνω σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. ένα βότσαλο)
  • Εκδήλωση καυστικού πόνου στις κεφαλές των μεταταρσίων, όταν ο ασθενής βαδίζει ή στέκεται όρθιος
  • Αίσθημα καύσου
  • Μούδιασμα στα δάκτυλα των ποδιών

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της πάθησης είναι ήπια και υποχωρούν με την ανάπαυση του πάσχοντος μέλους. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου τα συμπτώματα σταδιακά επιδεινώνονται και η ανάπαυση δεν επιφέρει την ανακούφιση του ασθενούς.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωσή του;

Η διάγνωση του νευρώματος Μόρτον προκύπτει από τη λήψη του ατομικού ιστορικού και στη συνέχεια την κλινική εξέταση του ασθενούς. Κατά την κλινική εξέταση ο Ορθοπαιδικός εντοπίζει (συνήθως) ένα επώδυνο σημείο μεταξύ 2ου και 3ου μεταταρσίου. Η τελική διάγνωση προκύπτει από τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία. Πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διενέργεια μιας απλής ακτινογραφίας, μόνο και μόνο για να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι ο πόνος οφείλεται σε κάποιο κάταγμα.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το νεύρωμα Μόρτον;

Η θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του νευρώματος Μόρτον εξαρτάται κυρίως από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αποφυγή στενών ή/και ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Επίσης, η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση του πάσχοντος σκέλους και αποφυγή ορθοστασίας ή δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν τα μετατάρσια
  • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Χρήση μαλακών σιλικονούχων πάτων για την απορρόφηση κραδασμών

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με τα παραπάνω μέτρα, προτείνεται θεραπεία έγχυσης κορτικοστεροειδών και τοπικών αναισθητικών.

Στις περιπτώσεις που δεν βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων η συντηρητική θεραπεία, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του νευρώματος πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Σήμερα η προσπέλαση πραγματοποιείται από την ράχη του ποδιού και όχι από το πέλμα. Η πελματιαία προσπέλαση προκαλούσε προβλήματα επούλωσης, κάτι που δε συμβαίνει εάν η προσπέλαση πραγματοποιηθεί από τη ράχη. Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρείται το νεύρωμα και ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα.

Μετά την επέμβαση η αποθεραπεία του ασθενούς είναι σύντομη. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει αμέσως μετά την επέμβαση και η επιστροφή του στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες είναι άμεση.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως σχετίζονται με την εμφάνιση νευρώματος Μόρτον, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο.  Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές άκρου ποδός, αντιμετωπίζοντας πολλές και απαιτητικές ορθοπαιδικές παθήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ