Categories
Blog

Μεταταρσαλγία

 

Τι είναι η μεταταρσαλγία;

Ως μεταταρσαλγία ορίζεται η εκδήλωση πόνου στο μπροστινό μέρος του πέλματος πλησίον των δακτύλων. Χαρακτηρίζεται κυρίως ως σύμπτωμα παρά ως πάθηση και πρόκειται για ένα σύμπτωμα που ενδέχεται να εκδηλωθεί σε όλους τους ανθρώπους μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκδηλώνεται συνήθως εξαιτίας της υπέρχρησης του πέλματος, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει φλεγμονή στις κεφαλές των μεταταρσίων.

 

Ανατομικές πληροφορίες σχετικά με τα μετατάρσια

Ο άκρος πόδας αποτελείται από τα οστά του ταρσού, τα μετατάρσια οστά και τις φάλαγγες. Τα μετατάρσια είναι τα οστά που συνδέουν τα οστά του ταρσού με τις φάλαγγες των δακτύλων. Οι κεφαλές των μεταταρσίων δέχονται καθημερινά το βάρος όλου του σώματος και κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων το βάρος αυτό πολλαπλασιάζεται. Κατά τη βάδιση και το τρέξιμο, τα μετατάρσια που επιβαρύνονται περισσότερο είναι το πρώτο και το δεύτερο, θεωρώντας ως πρώτο το μετατάρσιο του μεγάλου δακτύλου.

 

Μεταταρσαλγία & Αίτια πρόκλησης

Το βασικότερο αίτιο πρόκλησης της μεταταρσαλγίας είναι η χρόνια καταπόνηση του πέλματος. Αυτό το είδος ονομάζεται ιδιοπαθής μεταταρσαλγία, αφού δεν εντοπίζεται κάποια ανατομική ή μηχανική αιτία πρόκλησης. Η χρόνια καταπόνηση των πελμάτων μπορεί να προκληθεί σε αθλητές με συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα (π.χ. δρομείς) ή εξαιτίας συχνής χρήσης ψηλοτάκουνων ή σκληρών υποδημάτων.

Η μεταταρσαλγία ενδέχεται να προκληθεί και από άλλους παράγοντες όπως:

 • Λέπτυνση λιπώδους ιστού που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ποδιού με την πάροδο των χρόνων
 • Δυσαναλογία μεταξύ των μεταταρσίων (βραχύ 1ο μετατάρσιο και μακρό 2ο μετατάρσιο)
 • Νεύρωμα Morton
 • Νέκρωση κεφαλής μεταταρσίου
 • Κατάγματα μεταταρσίων
 • Κατάγματα κοπώσεως
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Υψηλή ποδική καμάρα
 • Παχυσαρκία
 • Σφικτός αχίλλειος τένοντας
 • Σφυροδακτυλία / Γαμψοδακτυλία
 • Ανατομικές ανωμαλίες του άκρου ποδός (πλατυποδία/κοιλοποδία)

 

Ποια είναι η συμπτωματολογία της μεταταρσαλγίας;

Η συμπτωματολογία της μεταταρσαλγίας περιλαμβάνει έντονο πόνο στο πέλμα, ειδικότερα στη βάση των δακτύλων κατά τη βάδιση. Η εκδήλωση πόνου αφορά κυρίως στο 2ο μετατάρσιο, όμως σε προχωρημένα περιστατικά ενδέχεται να φτάσει έως και στις άκρες των δακτύλων.

Ο πόνος χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς οξύς και αιχμηρός, σαν να βρίσκεται ένα βότσαλο κάτω από το πέλμα τους. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης ο πόνος υποχωρεί, όμως επιδεινώνεται με τη βάδιση και πολύ περισσότερο με το τρέξιμο. Επίσης, ο ασθενής με μεταταρσαλγία εμφανίζει κάτω από τα μετατάρσια επώδυνους κάλους που αποτελούν ένδειξη χρόνιας πίεσης του σημείου.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση της μεταταρσαλγίας πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό. Αρχικά, λαμβάνεται ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και καταγράφονται τα συμπτώματά του. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέταση του ασθενούς που περιλαμβάνει ειδικά τεστ. Στην τελική διάγνωση συμβάλλει σημαντικά η διενέργεια ακτινογραφιών και αιματολογικών εξετάσεων, διερευνώντας την ύπαρξη ρευματοειδούς ή ουρικής αρθρίτιδας.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την μεταταρσαλγία;

Παρόλο που δεν ανήκει στις σοβαρές ορθοπαιδικές καταστάσεις, η μεταταρσαλγία είναι αρκετά επώδυνη και υποβαθμίζει την καθημερινότητα του ασθενούς. Όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί σύμπτωμα, επομένως θα πρέπει να καθοριστεί η αιτία πρόκλησής της.

Στην οξεία φάση της μεταταρσαλγίας προτείνεται η ανάπαυση και η τροποποίηση δραστηριοτήτων, αποφεύγοντας αυτές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Επίσης, η εφαρμογή πάγου, η χρήση κατάλληλων υποδημάτων με ειδικούς πάτους και η φυσικοθεραπεία βοηθούν αρκετά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει με τη συντηρητική θεραπεία, τότε ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Η επιλογή της χειρουργικής θεραπείας εξαρτάται το αίτιο πρόκλησης της μεταταρσαλγίας και από το προφίλ του ασθενούς (ηλικία, αθλητική δραστηριότητα, βάρος κ.ά.).

Εάν εμφανίζετε πόνο στο πέλμα σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη η θεραπεία που ανταποκρίνεται  στο ορθοπαιδικό σας πρόβλημα, ανακουφίζοντάς σας από τα συμπτώματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ