Categories
Blog

Διάστρεμμα αστραγάλου

Τι είναι το διάστρεμμα αστραγάλου;

Το διάστρεμμα αστραγάλου, η αλλιώς διάστρεμμα ποδοκνημικής, είναι μια κατάσταση όπου οι σύνδεσμοι που σταθεροποιούν την ποδοκνημική άρθρωση υφίστανται διάταση ή ρήξη. Με πιο απλά λόγια, το διάστρεμμα αστραγάλου είναι η ιατρική ορολογία για αυτό που οι ασθενείς λένε στην καθομιλουμένη «μου γύρισε ο αστράγαλος».

Συνήθως τραυματίζονται ο έξω πλάγιος σύνδεσμος και ο έσω πλάγιος. Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι η συχνότερη κάκωση της ποδοκνημικής άρθρωσης και θεραπεύεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων συντηρητικά.

 

Σε ποιους βαθμούς διακρίνονται τα διαστρέμματα αστραγάλου;

Ανάλογα με το βαθμό της κάκωσης, τα διαστρέμματα αστραγάλου κατηγοριοποιούνται σε:

 • 1ου βαθμού διάστρεμμα: σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απλώς διάταση των συνδέσμων της ποδοκνημικής .
 • 2ου βαθμού διάστρεμμα: τα διαστρέμματα δευτέρου βαθμού χαρακτηρίζονται από μερική ρήξη των ινών των συνδέσμων.
 • 3ου βαθμού διάστρεμμα: σε αυτή την περίπτωση κάποιος εκ των συνδέσμων της ποδοκνημικής υφίσταται πλήρη ρήξη.

 

Πώς μπορεί να προκληθεί ένα διάστρεμμα αστραγάλου;

Το αίτιο πρόκλησης του διαστρέμματος αστραγάλου είναι η απότομη περιστροφή ή αναδίπλωση  του άκρου ποδός εκτός των ορίων κίνησής του. Τα διαστρέμματα αστραγάλου είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός σε αθλήματα που απαιτούνται απότομες αλλαγές κίνησης όπως για παράδειγμα στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, στο τένις κ.ά.

Εκτός από τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, το διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί να προκληθεί από μια απότομη προσγείωση ή μια πτώση πάνω στον αστράγαλο. Εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων, το διάστρεμμα αστραγάλου μπορεί να προκληθεί εξαιτίας κάποιου στραβοπατήματος κατά τη βάδιση.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει και σχετίζεται κυρίως με τον βαθμό του διαστρέμματος. Πιο συγκεκριμένα, η κλινική εικόνα των διαστρεμμάτων αστραγάλου περιλαμβάνει τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Οίδημα αστραγάλου
 • Ευαισθησία κατά την αφή
 • Εμφάνιση μελανιάς(εκχυμώσεις)
 • Αστάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου
 • Περιορισμένο εύρος κίνησης
 • Αδυναμία φόρτισης του τραυματισμένου σκέλους

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση του διαστρέμματος αστραγάλου πραγματοποιείται συνδυαστικά κατόπιν λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Εάν ο θεράπων ορθοπαιδικός έχει την υποψία ότι μαζί με το διάστρεμμα συνυπάρχουν και άλλες κακώσεις, τότε ο ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος.

Οι κακώσεις που ενδέχεται να συνοδεύουν ένα διάστρεμμα αστραγάλου είναι οι κάτωθι:

 • Τραυματισμός περονιαίων τενόντων
 • Κάταγμα σφυρών
 • Κάταγμα αστραγάλου
 • Βλάβες του αρθρικού χόνδρου κ.ά.

 

Ποια είναι η θεραπεία εκλογής για το διάστρεμμα αστραγάλου;

Μετά τον τραυματισμό, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.  Εάν το διάστρεμμα αστραγάλου αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να παρουσιάσει μια σειρά επιπλοκών όπως αστάθεια της άρθρωσης του αστραγάλου, χρόνιο πόνο και εκδήλωση αρθρίτιδας.

Στην πλειονότητα των περιστατικών τα διαστρέμματα αστραγάλου αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Αμέσως μετά τον τραυματισμό συνιστάται ανάπαυση του πάσχοντος μέλους και η διατήρησή του σε ανάρροπη θέση. Επίσης, για την υποχώρηση του πόνου και του οιδήματος συστήνεται η περίδεσή του με ελαστικό επίδεσμο και η παγοθεραπεία. Σε διαστρέμματα τρίτου βαθμού ενδείκνυται η τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα, στοχεύοντας στην πλήρη ακινητοποίηση της άρθρωσης. Ο χρόνος αποκατάστασης ενός διαστρέμματος αστραγάλου εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό του. Μόλις παρέλθει η οξεία φάση του τραυματισμού, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο φυσιοθεραπευτικό πλάνο με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Από την άλλη, η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά σπάνια και εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου έχει υποστεί κάποια βλάβη ο αρθρικός χόνδρος ή εντοπίζεται έντονη αστάθεια στην άρθρωση. Η  ανακατασκευή των συνδέσμων πραγματοποιείται μέσω της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής. Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση που εκτός από την αποκατάσταση βλαβών της ποδοκνημικής συμβάλλει και στη διάγνωση πολλών παθήσεων.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν διάστρεμμα αστραγάλου, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο.  Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλές και απαιτητικές ορθοπαιδικές παθήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ