Ρομποτική Χειρουργική Γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Οι τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος και του ισχίου έχουν βελτιωθεί θεαματικά την τελευταία δεκαετία. Η επανάσταση, όμως, στην αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος και του ισχίου προήλθε με τη χρήση της τεχνολογίας του ρομποτικού βραχίονα (MAKO Robotic-Arm Assisted Technology) και τη ρομποτική χειρουργική ΜΑΚΟplasty της Stryker.

  Η Stryker χρησιμοποιώντας τη ρομποτική τεχνολογία MAKO βοηθάει τους χειρουργούς να παρέχουν στους ασθενείς ένα εξατομικευμένο είδος επέμβασης με βάση την ανατομία τους και τις συγκεκριμένες παραμορφώσεις της. Επιπλέον, η MAKOplasty αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο σχεδιασμού και πραγματοποίησης αρθροπλαστικών του γόνατος και του ισχίου.

  Που συμβάλλει η τεχνική MAKOplasty;

  Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί τη μοναδική ρομποτική τεχνική που βοηθά στην πραγματοποίηση των παρακάτω:

  • Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος (PKR-MAKOplasty)
  • Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (TKR-MAKOplasty)

  Ρομποτική Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος

  Η τεχνική Ρομποτικής Μερικής Αρθροπλαστικής Γόνατος (PΚR – MAKOplasty) βασίζεται στην χρήση της τεχνολογίας του ρομποτικού βραχίονα (MAKO Robotic-Arm Assisted Technology) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μερική αντικατάσταση του γόνατος (PKR), επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα σε ένα μόνο από τα διαμερίσματα του γόνατος.

  Γίνεται, λοιπόν, αντικατάσταση μόνο των αρθρικών επιφανειών που προκαλούν πόνο διατηρώντας ανέπαφες τις υγιείς. Για να γίνει αυτό πραγματοποιείται πάντοτε εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός με τη χρήση αξονικής τομογραφίας. Απεικονίζεται έτσι τρισδιάστατα η άρθρωση του ασθενούς και οι παραμορφώσεις της

  Η τρισδιάστατη εικονική άρθρωση μας με τη χρήση του λογισμικού ΜΑΚΟ μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε εξατομικευμένη και ακριβή απεικόνιση της άρθρωσης του γόνατος όπου σχεδιάζεται αφενός η ακριβής αφαίρεση του παθολογικού οστού και αφετέρου η  επιλογή του ιδανικού μεγέθους του εμφυτεύματος και η τοποθέτησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή μετεγχειρητική κάλυψη των οστών και η σωστή ευθυγράμμιση του σκέλους.

  Κατά τη πραγματοποίηση της επέμβασης το σύστημα MAKO μας καθοδηγεί στη πραγματοποίηση της επέμβασης με βάση αποκλειστικά τον προεγχειρητικό σχέδιο, χωρίς να μας εμποδίζει να προσαρμόζουμε την επέμβαση στα διεγχειρητικά δεδομένα.

  Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Μερικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

  Μέσω της χρησιμοποίησης του συστήματος ΜΑΚΟ για την πραγματοποίηση της ρομποτικής επέμβασης μερικής αρθροπλαστικής γόνατος τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν είναι εξαιρετικά σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν επιτρέπει στα κοπτικά εργαλεία να κινηθούν εκτός των σχεδιασμένων παραθύρων
  • Καταφέρνει να μας καθοδηγεί στην απολύτως ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
  • Κινητοποίηση την ίδια ημέρα της επέμβασης
  • Ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

  Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

  Η τεχνική Ρομποτικής Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος (TKR-MAKOplasty) αποτελεί επανάσταση στη πραγματοποίηση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος διότι:

  1. Κάνει χρήση της τεχνολογίας του ρομποτικού βραχίονα (MAKO Robotic-Arm Assisted Technology)
  2. Χρησιμοποιεί το εμφύτευμα γόνατος Triathlon
  3. Λαμβάνει υπόψιν τη συνδεσμική σταθερότητα του γόνατος καθ’ όλη τη κίνησή του

  Με το τρόπο αυτό εκμηδενίζεται η πιθανότητα αστοχιών κατά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και εξασφαλίζεται η μακροβιότητα της ολικής αρθροπλαστικής.

  Η ρομποτική τεχνολογία MAKO παρέχει στον χειρουργό ένα εξατομικευμένο τρισδιάστατο (3D) μοντέλο για τον κάθε ασθενή μετά τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας.

  Έτσι, ο χειρουργός πραγματοποιεί τον προ-εγχειρητικό σχεδιασμό της ολικής αντικατάστασης του γόνατος με μεγάλη ακρίβεια, ενώ κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καθοδηγεί το ρομποτικό βραχίονα MAKO απόλυτα βάσει του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

  Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει μόνο το κατεστραμμένο οστό, διατηρώντας ανέπαφα τα μαλακά μόρια ενώ τον καθοδηγεί να τοποθετήσει το εμφύτευμα με ακρίβεια με βάση την ανατομία του ασθενούς.

  Με τη χρήση  του ρομποτικού βραχίονα MAKO ο χειρουργός χρησιμοποιεί το κοπτικό εργαλείο μόνο μέσα μέσα στην προκαθορισμένη περιοχή και παραμένει εντός των προγραμματισμένων ορίων που ορίστηκαν όταν δημιουργήθηκε το προεγχειρητικό πλάνο.

  Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

  Μερικά από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής αποτελούν τα παρακάτω:

  • Χρήση του εμφυτεύματος Τriathlon

  Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο (single radius design) το οποίο βοηθά τη φυσική κυκλική κίνηση του γόνατος, επιτρέπει στο γόνατο να διατηρεί την ίδια ακτίνα κατά τη διάρκεια της κίνησης με αποτέλεσμα τη λιγότερη καταπόνηση του τετρακέφαλου και την γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την επέμβαση

  • Άμεση Κινητοποίηση του ασθενούς

  Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια μέρα και παίρνει εξιτήριο το επόμενο πρωί

  • Ταχεία Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

  Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στις καθημερινές δραστηριότητες του έως και ένα μήνα μετά την επέμβαση

   

  ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ