Αρθροσκόπηση Γόνατος
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άρθρωση του γόνατος είναι αρκετά πολύπλοκη ως προς την ανατομία της και καθημερινά συμμετέχει σε πολλές κινήσεις των κάτω άκρων. Η καθημερινή της καταπόνηση την καθιστά επιρρεπή σε διάφορους τραυματισμούς (π.χ. ρήξη μηνίσκου) και παθήσεις (π.χ. οστεοαρθρίτιδα). Σήμερα η παθολογία του γόνατος αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά μέσω σύγχρονων τεχνικών, όπως είναι για παράδειγμα η αρθροσκόπηση γόνατος.
Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;
Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος αντιμετωπίζονται άμεσα και αναίμακτα διάφορες παθήσεις της άρθρωσης του γόνατος. Η αρθροσκόπηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί για τη διάγνωση, αλλά και για την αντιμετώπιση παθήσεων.
Το αρθροσκόπιο είναι ένας λεπτός μεταλλικός σωλήνας που στην άκρη του διαθέτει μια πηγή φωτός και κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Εισάγεται στο εσωτερικό της άρθρωσης και παρέχει στον χειρουργό λεπτομερή εικόνα του χειρουργικού πεδίου.
Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Η αρθροσκόπηση γόνατος διεξάγεται σε κατάλληλα εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα υπό γενική, ραχιαία ή σε ορισμένες περιπτώσεις τοπική αναισθησία.
Κατά τη διάρκεια τους αρθροσκόπησης εισάγονται στην άρθρωση κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία μέσω 2 πολύ μικρών τομών, μήκους λίγων χιλιοστών. Με τη βοήθεια της ειδικής κάμερας/οπτικής ίνας, το εσωτερικό της άρθρωσης μεγεθύνεται και προβάλλεται σε μια οθόνη, κάτι που επιτρέπει στον χειρουργό όχι μόνο να ανιχνεύσει με ακρίβεια παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμούς, αλλά και να παρέμβει άμεσα για την αποκατάστασή τους.
Τέλος, η διάρκεια της επέμβασης δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που χρήζει αποκατάστασης. Μετά το τέλος της επέμβασης πραγματοποιείται συρραφή των τομών και ελαστική επίδεση της άρθρωσης.
Η διαδικασία της αρθροσκόπησης θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους στη μέθοδο αυτή Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς.
Aρθροσκόπηση γόνατος: Για ποιες ασθένειες ή τραυματισμούς είναι κατάλληλη;
Μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία διάφορες ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να αντιμετωπιστούν:
- Τραυματικές ή εκφυλιστικές ρήξεις των μηνίσκων.
- Τοπικές ή γενικευμένες βλάβες του αρθρικού χόνδρου.
- Ρήξεις των χιαστών συνδέσμων.
- Φλεγμονές του αρθρικού υμένα.
- Ελεύθερα σώματα.
Επίσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν και πολλές άλλες τραυματικές ή παθολογικές καταστάσεις της άρθρωσης (π.χ. πρώιμη αρθρίτιδα γόνατος).
Η ένδειξη για την διεξαγωγή αρθροσκοπικής επέμβασης καθορίζεται από τον θεράποντα ειδικό ιατρό – ορθοπεδικό, μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση των κλινικών και διαγνωστικών απεικονιστικών ευρημάτων.
Ο ειδικός ιατρός ενημερώνει, επίσης, τον ασθενή αν η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αρθροσκόπησης ή εάν μία εναλλακτική συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κλπ.) ή μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι προτιμότερη.
Aρθροσκόπηση γόνατος: Υπάρχουν γνωστές επιπλοκές;
Εκτεταμένες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι κατά την διάρκεια ή μετά το πέρας της αρθροσκόπησης γόνατος η πιθανότητα επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρή. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν θεωρητικά επιπλοκές όπως μόλυνση, οίδημα, αιμορραγία, βλάβη σε νεύρα, θρόμβωση κλπ. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την αρθροσκόπηση γόνατος, καθώς και η καθορισμένη μετεγχειρητική παρακολούθηση, καθιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις ακόμα πιο απίθανες.
Αρθροσκόπηση γόνατος & Προεγχειρητικός έλεγχος
Πριν την οποιαδήποτε επέμβαση είναι απαραίτητη η διεξαγωγή ενός λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:
- Αιματολογικές εξετάσεις.
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα.
- Έλεγχο της πάγιας φαρμακευτικής αγωγής και προσωρινή διακοπή ορισμένων σκευασμάτων (π.χ. αντιπηκτικά).
- Ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική αξιολόγηση.
- Αξιολόγηση από τον αναισθησιολόγο, ο οποίος ενημερώνει αναλυτικά τον ασθενή για την ιδανικότερη μέθοδο αναισθησίας ανά περίπτωση.
Μετά την επέμβαση
Η χορήγηση παυσίπονων είναι σπανίως απαραίτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται από το στόμα. Επιπροσθέτως, μετεγχειρητικά συνήθως δεν είναι απαραίτητη η χρήση βακτηρίων.
Η αντιθρομβωτική προστασία επιτυγχάνεται μέσω της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής ή και ειδικών καλτσών. Οι μικρές χειρουργικές τομές ελέγχονται ως προς την επούλωσή τους κατά τις αλλαγές των τραυμάτων και τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως σε 8-12 ημέρες. Ασκήσεις φυσικοθεραπείας θα συνταγογραφηθούν σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ασθενών.
Η πλήρης ανάρρωση του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε αρθροσκόπηση γόνατος δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια. Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, το πρόβλημα που αποκαταστάθηκε κ.ά. Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ σε όλες τις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες μέσα στο χρονικό διάστημα των 15 ημερών.
Αρθροσκόπηση γόνατος & Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος είναι πολλά και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγεται όλο και συχνότερα για την αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος είναι τα κάτωθι:
- Ελάχιστα επεμβατική τεχνική.
- Άριστα αισθητικά αποτελέσματα, καθώς πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών.
- Προστασία των παρακείμενων δομών του γόνατος.
- Σχεδόν εκμηδενισμός του μετεγχειρητικού πόνου.
- Άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
- Μείωση πιθανοτήτων εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών.
- Μείωση του χρόνου νοσηλείας.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος μέσω την επέμβασης της αρθροσκόπησης γόνατος. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία για οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα σας ταλαιπωρεί.
Εικόνες μέσα από χειρουργεία
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν υποβληθώ σε αρθροσκόπηση γόνατος;
Αφού, ο Ορθοπαιδικός προβεί σε κλινική εξέταση του ασθενούς, θα τον παραπέμψει σε κάποιες κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Με λίγα λόγια, ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τα εξής:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Ακτινογραφία θώρακος
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Έλεγχος φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής
Ποια είναι η διαδικασία της αρθροσκόπησης γόνατος;
Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία πραγματοποιούνται 2 έως 3 μικρές τομές, μήκους λίγων χιλιοστών. Στις τομές εισάγεται το αρθροσκόπιο που διευκολύνει τον Χειρουργό να εντοπίσει την βλάβη και με ειδικά εργαλεία να την επιδιορθώσει.
Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική περίοδος;
Τις πρώτες μέρες της επέμβασης χορηγείται φαρμακευτική αγωγή ή ειδικές κάλτσες με κύριο στόχο την αντιθρομβωτική προστασία. Για την επούλωση των τομών συνιστάται η αλλαγή των τραυμάτων μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα σε 8 έως 12 ημέρες. Τέλος, ο Ορθοπαιδικός σε ειδικές περιπτώσεις συνιστά ασκήσεις φυσικοθεραπείας.
Η αρθροπλαστική γόνατος ενέχει κινδύνους;
Το ποσοστό επιπλοκών είναι πολύ μικρό και αυτό επιτυγχάνεται, καθώς, η αρθροσκόπηση αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Επίσης, για την αποφυγή επιπλοκών συνιστάται η παρακολούθηση από τον Ορθοπαιδικό για το χρονικό διάστημα που θα επιβάλλει.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος;
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών
- Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
- Ταχεία ανάρρωση
- Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο