Categories
Blog

Ρήξη μείζονος θωρακικού μυός

 

Τι ορίζεται ως ρήξη μείζονος θωρακικού μυός;

Η ρήξη μείζονος θωρακικού μυός είναι ένας σπάνιος αλλά αρκετά σοβαρός τραυματισμός. Ο μείζων θωρακικός μυς εκφύεται από την κλείδα και καταφύεται στο βραχιόνιο οστό, καλύπτοντας το άνω και το πρόσθιο τμήμα του θώρακα, εκεί που βρίσκεται ο μαστός. Είναι κυρίως υπεύθυνος για την κίνηση του ώμου και σημαντικό ρόλο έχει και κατά τη διάρκεια της εισπνοής, βοηθώντας στην ανύψωση των πλευρών.

 

Ποια είναι τα είδη της ρήξης;

Η ρήξη ενδέχεται να προκληθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του μείζονος θωρακικού μυός. Ειδικότερα, τα είδη της ρήξης που ενδέχεται να προκληθούν είναι τα κάτωθι:

  • Ρήξη του τένοντα από το βραχιόνιο οστό
  • Ρήξη στην περιοχή ένωσης του μυ με τον τένοντα
  • Ρήξη του ίδιου του μείζονος θωρακικού μυός
  • Ρήξη του μυ από την περιοχή του στέρνου

 

Ποιες ομάδες ασθενών είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση της ρήξης μείζονος θωρακικού μυός;

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός αφορά κυρίως το ανδρικό φύλο κυρίως λόγω της υψηλότερης μυϊκής τους μάζας. Εντοπίζεται κυρίως σε άνδρες από 20 έως 40 ετών με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Ειδικότερα, εμφανίζεται σε αρσιβαρίστες και σε αθλητές που ασχολούνται με το body building.

Επίσης, η ρήξη ενδέχεται να εμφανιστεί σε ερασιτέχνες αθλητές που κάνουν άρση βαρών σε πάγκο ή άτομα με έντονη χειρωνακτική δραστηριότητα.

0

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;

Η ρήξη ενδέχεται να προκληθεί από άρση βαρέων αντικειμένων ή από μια άμεση πλήξη του μείζονος θωρακικού μυός κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής. Επίσης, η χρήση στεροειδών ενδέχεται να αποδυναμώσει τον μυ, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο στους τραυματισμούς. Εκτός από την άμεση πλήξη του μυός, η ρήξη ενδέχεται να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό υψηλής ενέργειας (π.χ. τροχαίο ατύχημα).

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ρήξη μείζονος θωρακικού μυός;

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η ρήξη είναι τα παρακάτω:

  • Ξαφνικός και οξύς πόνος κατά τον τραυματισμό στο στήθος
  • Εκδήλωση ενός ήχου σχισίματος τη στιγμή του τραυματισμού
  • Μειωμένο εύρος κίνησης του πάσχοντος άκρου
  • Απώλεια της συμμετρίας θωρακικού τοιχώματος (πτωτική θηλή)
  • Εμφάνιση εκχύμωσης στην περιοχή του στήθους

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης μείζονος θωρακικού μυός πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Αρχικά, λαμβάνεται το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιείται η κλινική εξέτασή του. Η διάγνωση που προκύπτει από την κλινική εξέταση επιβεβαιώνεται συνήθως με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, μέσω της οποίας ορίζεται η σοβαρότητα της ρήξης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ρήξη μείζονος θωρακικού μυός;

Η ρήξη μείζονος θωρακικού μυός αντιμετωπίζεται κατεξοχήν χειρουργικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση ενδείκνυται για ασθενείς προχωρημένης ηλικίας που δεν έχουν πολλές λειτουργικές απαιτήσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη θεραπεία εκλογής.

Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Κατά τη χειρουργική επέμβαση ο τένοντας που έχει υποστεί τη ρήξη (συνήθως) αποκαθίσταται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων. Εάν η ρήξη είναι σοβαρή, τότε ίσως για την ανακατασκευή του μυός απαιτηθεί η χρήση τενόντιου αλλομοσχεύματος.

Η επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια ημέρα. Τουλάχιστον για 3-6 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση συστήνεται η αποφυγή άρσης βαριών αντικειμένων και η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και φυσικά με την άδεια του θεράποντος ορθοπαιδικού.

Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο. Ο Δρ. Βέργαδος έχοντας πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων, ειδικά της άνω χείρας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία την κατάλληλη θεραπεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ