Categories
Blog

Παθήσεις τένοντα δικεφάλου

Οι παθήσεις του τένοντα δικεφάλου είναι συχνές και χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Ο δικέφαλος βραχιόνιος είναι ένας πολύ ισχυρός μυς του άνω άκρου και σε συνεργασία με τον πρόσθιο βραχιόνιο συμβάλλουν στην κάμψη του αγκώνα.

Ο τένοντας του δικεφάλου βραχιονίου συνδέει τον δικέφαλο βραχιόνιο μυ με την ωμογλήνη που εντοπίζεται στον ώμο. Η μακρά και η βραχεία κεφαλή εκφύονται και οι δύο από την περιοχή του ώμου, όμως από διαφορετικά σημεία. Από τη μια η βραχεία κεφαλή εντοπίζεται εκτός της άρθρωσης του ώμου, ενώ η μακρά κεφαλή βρίσκεται εντός και εκτός της άρθρωσης. Το τμήμα της μακράς κεφαλής που βρίσκεται στο εσωτερικό της άρθρωσης προκαλεί αρκετά συχνά προβλήματα.

Ποιες είναι οι παθήσεις του τένοντα δικεφάλου;

Οι συχνότερες παθήσεις που αφορούν τον τένοντα δικεφάλου είναι οι παρακάτω:

  • Τενοντίτιδα μακράς κεφαλής: εμφάνιση φλεγμονής γύρω από τον τένοντα. Προκαλείται εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή υπέρχρησης του άκρου και εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές ή σε άτομα με έντονη χειρωνακτική εργασία.
  • Ρήξη μακράς κεφαλής του δικεφάλου: εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς. Μπορεί να προκληθεί από έναν τραυματισμό, μια πτώση πάνω σε τεντωμένο χέρι ή από μια παραμελημένη τενοντίτιδα μακράς κεφαλής. Στις περισσότερες περιπτώσεις ρήξης προϋπάρχει κάποιος εκφυλισμός του τένοντα.
  • Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου: εκδηλώνεται όταν η μακρά κεφαλή του δικεφάλου χαρακτηρίζεται από αστάθεια και μετατοπίζεται εκτός της θέσης της. Η συχνή αυτή μετατόπιση προκαλεί τον ερεθισμό των μαλακών μορίων της περιοχής, προκαλώντας έντονο πόνο που υποβαθμίζει την καθημερινότητα του ασθενούς.
  • Ρήξη κατάφυσης του δικεφάλου: πρόκειται για έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό. Αφορά τον τένοντα του δικέφαλου μυός που καταλήγει στον αγκώνα και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του μυός και του προσβεβλημένου άκρου.

 

Με ποια συμπτώματα  εκδηλώνονται συνήθως  οι παθήσεις τένοντα δικεφάλου βραχιονίου μυός;

Ανάλογα με την πάθηση τα συμπτώματα των παθήσεων του τένοντα δικεφάλου διαφέρουν. Πιο συγκεκριμένα, η τενοντίτιδα μακράς κεφαλής εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αδυναμία του άκρου και πόνος στην πρόσθια πλευρά του ώμου. Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως κατά την κίνηση του ώμου, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε κατάσταση ηρεμίας.

Τα συμπτώματα της ρήξης του τένοντα δικεφάλου και η βαρύτητά τους σχετίζεται με τη σοβαρότητά της. Εκδηλώνεται με έντονο πόνο τη στιγμή του τραυματισμού, με εμφάνιση μωλώπων (εκχυμώσεις) και αδυναμία.

Βασικό σύμπτωμα της αστάθειας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου εκδηλώνεται με έντονο και οξύ πόνο κατά την κίνηση του άκρου. Τέλος, η ρήξη κατάφυσης του δικεφάλου χαρακτηρίζεται από:

  • Έντονο πόνο μετά τον τραυματισμό ο οποίος σταδιακά υποχωρεί
  • Αδυναμία κάμψης του αγκώνα
  • Αδυναμία υπτιασμού/πρηνισμού του πάσχοντος άκρου
  • Εμφάνιση μωλώπων
  • Ρίκνωση της μάζας του μυός (παραμόρφωση Popeye)

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των παθήσεων;

H διάγνωση των παθήσεων τένοντα δικεφάλου πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό, εξειδικευμένο στις παθήσεις του άνω άκρου. Η λήψη του ιστορικού, η κλινική εξέταση του ασθενούς και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων συμβάλλουν στην τελική διάγνωση και στον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις τένοντα δικεφάλου;

Εκτός από την τενοντίτιδα της μακράς κεφαλής που μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα, οι υπόλοιπες παθήσεις αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Έγχυση κορτικοστεροειδών στην πάσχουσα άρθρωση
  • Έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP)
  • Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας

Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν ανακουφίσουν τον ασθενή, τότε η βλάβη αποκαθίσταται χειρουργικά μέσω της αρθροσκόπησης ώμου. Η ρήξη και η αστάθεια μακράς κεφαλής αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται ελάχιστα επεμβατικά μέσω της αρθροσκοπικής τενοτομής ή τενοντόδεσης. Ειδικότερα, η τενοτομή εφαρμόζεται κυρίως στους μεγαλύτερους ασθενείς, ενώ σε νεότερους ασθενείς εφαρμόζεται η μέθοδος της τενόδεσης.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως σχετίζονται με κάποια πάθηση του τένοντα δικεφάλου, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο.  Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο απαιτητικών παθήσεων του άνω άκρου. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ