Categories
Blog

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά παθήσεων που επηρεάζουν κυρίως τις αρθρώσεις. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των παθήσεων είναι ότι προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις, η οποία με τη σειρά της προκαλεί έντονο πόνο και δυσκαμψία. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κάποια μορφή αρθρίτιδας, κάνοντάς την να είναι ο πιο συχνή αιτία εκδήλωσης πόνου στις αρθρώσεις.

 

Αρθρίτιδα & Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της αρθρίτιδας είναι οι κάτωθι:

  • Ηλικία: οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια μορφή αρθρίτιδας, κυρίως εκφυλιστικής (π.χ. οστεοαρθρίτιδα).
  • Φύλο: το γυναικείο φύλο είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ το ανδρικό εμφανίζει συνήθως ουρική αρθρίτιδα.
  • Προηγούμενος τραυματισμός της άρθρωσης: εάν κάποια άρθρωση έχει υποστεί κάποιον τραυματισμό στο παρελθόν, η άρθρωση αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κάποια μορφή αρθρίτιδας.
  • Κληρονομικότητα: κάποιες μορφές είναι κληρονομικές, επομένως κάποιοι άνθρωποι λόγω κληρονομικότητας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αρθρίτιδα.

 

Τύποι αρθρίτιδας

Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας που επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους το σώμα και εκδηλώνονται με διάφορα συμπτώματα. Οι πιο συχνοί τύποι αρθρίτιδας είναι δύο,  η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Βασικό σύμπτωμα και των δύο παθήσεων είναι ότι προκαλούν τη σταδιακή φθορά των αρθρώσεων που προσβάλλουν.

  • Οστεοαρθρίτιδα: πρόκειται για την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση που προκαλεί τη σταδιακή φθορά του του αρθρικού χόνδρου. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος και σε όλες τις ηλικίες, όμως είναι συχνότερη σε γυναίκες άνω των 45 ετών.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: αποτελεί ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προκαλεί την καταστροφή των αρθρώσεων. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά.
  • Ουρική αρθρίτιδα: οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το ουρικό οξύ του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του σε μορφή κρυστάλλων γύρω από την άρθρωση. Τέλος, πλήττει συχνότερα την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση, δηλαδή το πρώτο δάκτυλο του ποδιού.
  • Ψωριασική αρθρίτιδα: ο συγκεκριμένος τύπος αρθρίτιδας προσβάλλει κυρίως άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, μια δερματική πάθηση.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται κυρίως η αρθρίτιδα;

Τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται κυρίως η αρθρίτιδα είναι τα κάτωθι:

  • Εκδήλωση έντονου πόνου (ειδικά τις πρωινές ώρες)
  • Δυσκαμψία
  • Οίδημα
  • Εκδήλωση τοπικού ερεθισμού στην πάσχουσα άρθρωση
  • Ευαισθησία κατά την αφή
  • Μείωση εύρους κίνησης της άρθρωσης

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αρθρίτιδας;

Η διάγνωση της αρθρίτιδας πραγματοποιείται συνδυαστικά. Αρχικά, ο θεράπων ορθοπαιδικός προχωρά σε μια λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς, καταγράφοντας τα συμπτώματά του και ακολουθεί η κλινική εξέτασή του.

Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην έγκυρη διάγνωση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι η αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις, κυρίως επί υποψίας ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αρθρίτιδα;

Η θεραπεία της αρθρίτιδας στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Αν και η αρθρίτιδα δεν θεραπεύεται πλήρως, οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, η αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται κυρίως με συντηρητικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Ανάπαυση
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας)
  • Φυσικοθεραπεία
  • Ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης ή υαλουρονικού
  • Χορήγηση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Σε περιπτώσεις που τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδίδουν καρπούς, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Η χειρουργική αποκατάσταση των φθαρμένων αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος πραγματοποιείται μέσω της αρθροπλαστικής. Η ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική είναι μια επέμβαση, όπου η φθαρμένη άρθρωση αντικαθίσταται με μια τεχνητή πρόθεση, αποκαθιστώντας πλήρως την κινητικότητά της.

Εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στις αρθρώσεις σας, η επίσκεψή σας σε έναν πεπειραμένο ορθοπαιδικό θα πρέπει να είναι άμεση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νίκος Βέργαδος είναι εξαιρετικά έμπειρος στην αντιμετώπιση  της αρθρίτιδας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

Οι πιο συχνοί τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ως ξένα τα κύτταρα των αρθρώσεων και τους επιτίθεται.

Βασικό σύμπτωμα της αρθρίτιδας είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και η δυσκαμψία. Επίσης, μπορεί να εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, αναλόγως του τύπου αρθρίτιδας.

Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού, την καταγραφή των συμπτωμάτων και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις και μερικές φορές αιματολογικός έλεγχος.

Η θεραπεία της αρθρίτιδας μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών τα συντηρητικά μέτρα αποδίδουν καρπούς και περιλαμβάνουν παυσίπονα, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, τότε η χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής είναι μονόδρομος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ