Άκανθα πτέρνας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Η άκανθα πτέρνας, γνωστή και ως και πελματιαία άκανθα, είναι μια αρκετά συχνή και επώδυνη πάθηση, αφού περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς. Η συσσώρευση ασβεστίου δύναται να προκαλέσει μια προεξοχή που μοιάζει με αγκάθι στο οστό της πτέρνας, κάτω ή πίσω από αυτό. Το μέγεθός της αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, αφού η συσσώρευση ασβεστίου πραγματοποιείται σταδιακά. Στα αρχικά στάδια ο ασθενής μπορεί να μην εμφανίζει καμία ενόχληση, όταν όμως η οστέινη αυτή προεξοχή μεγαλώσει αρκετά, κάθε βήμα του ασθενούς είναι εξαιρετικά επώδυνο.

     

    Άκανθα πτέρνας & Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

    Αν και πολλές φορές η άκανθα πτέρνας συνδέεται με μία άλλη πάθηση του άκρου ποδός, την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η πάθηση κατά την οποία η πελματιαία περιτονία που συνδέει το οστό της πτέρνας με τα δάκτυλα φλεγμαίνει και προκαλεί πόνο.  Πολλοί ασθενείς με χρόνια πελματιαία απονευρωσίτιδα εμφανίζουν άκανθα πτέρνας. Όμως, η ύπαρξη άκανθας δεν είναι απόλυτο ότι θα προκαλέσει πελματιαία απονευρωσίτιδα ή το αντίστροφο.

    άκανθα πτέρνας άκανθα πτέρνας

    Πού οφείλεται η άκανθα πτέρνας;

    Η άκανθα πτέρνας εμφανίζεται συνήθως σε αθλητές που πραγματοποιούν συχνά άλματα ή τρέχουν μεγάλες αποστάσεις. Επιπροσθέτως, κάποια ακόμη αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνιση της άκανθας είναι τα παρακάτω:

    • Μεγάλη ηλικία
    • Εξαιρετικά σφικτοί μύες στη γαστροκνημία
    • Παχυσαρκία
    • Πολύωρη ορθοστασία
    • Σακχαρώδης διαβήτης
    • Ακατάλληλα παπούτσια (φθαρμένα ή σκληρά) που δεν υποστηρίζουν πλήρως την καμάρα του ποδιού
    • Τραυματισμός/φθορά του οστού της πτέρνας
    • Πλατυποδία
    • Κοιλοποδία

    Τέλος, παθήσεις του άκρου ποδός μπορούν να αποτελέσουν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωση της άκανθας πτέρνας. Ειδικότερα, οι παθήσεις αυτές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αντιδραστική αρθρίτιδα(σύνδρομο Ράιτερ).

     

    Από ποια συμπτώματα συνοδεύεται η άκανθα πτέρνας;

    Η συγκεκριμένη πάθηση δε χαρακτηρίζεται από κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα, πέραν του οξέος πόνου που αισθάνεται ο ασθενής κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο. Ο πόνος αυτός συνήθως διακρίνεται από μεγαλύτερη ένταση τις πρωινές ώρες και σταδιακά υποχωρεί. Επίσης, η βάδιση γίνεται πιο επώδυνη, όταν ο ασθενής περπατά ξυπόλητος, αφού η πίεση που ασκείται στην περιοχή είναι εντονότερη.  Τέλος, ο οξύς πόνος μπορεί να επανέλθει κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή πολύωρη ανάπαυση του ασθενούς.

     

    Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

    Η διάγνωση της άκανθας μπορεί να πραγματοποιηθεί απλώς με μια απλή ακτινογραφία. Ο θεράπων ορθοπαιδικός μετά τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική του εξέταση, προτείνει τον ακτινολογικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση των υποψιών του. Στην ακτινογραφία φαίνεται με ευκρίνεια η ακριβής θέση του οστεόφυτου(άκανθα) και το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί.

     

    Τρόποι αντιμετώπισης άκανθας πτέρνας

    Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση του πόνου που δυσχεραίνει την καθημερινότητα του ασθενούς. Αρχικά, προτείνεται συντηρητική θεραπεία για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

    • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
    • Ανάπαυση του πάσχοντος μέλους
    • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη
    • Ενέσεις κορτιζόνης
    • Χρήση μαλακών υποδημάτων
    • Χρήση ειδικών ορθοπαιδικών πάτων
    • Φυσικοθεραπεία

     

    Ο χρόνος που απαιτείται για να αποδώσουν τα συντηρητικά μέτρα εξαρτάται από το μέγεθος του ερεθισμού που έχει προκληθεί στην πτέρνα συνολικά. Επομένως, η θεραπεία με συντηρητικά μέσα μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μερικούς μήνες.

    Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει καρπούς στο αναμενόμενο χρονικό διάστημα, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική επιλογή. Κατά τη χειρουργική επέμβαση, η άκανθα αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής, αποκαθιστώντας έτσι τη λειτουργικότητα του κάτω άκρου. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς είναι άμεση και συνήθως συνοδεύεται από φυσικοθεραπεία και τη χρήση ειδικού νάρθηκα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

    Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως σχετίζονται με την εμφάνιση άκανθας πτέρνας, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νίκο Βέργαδο.  Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές άκρου ποδός και έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλές και απαιτητικές ορθοπαιδικές παθήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ